Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

16. 09. 2019. 15:10   >>  20:55

MARKOVIĆ I RADULOVIĆ

Složni oko razvoja i budućnosti

Opština Nikšić prati strateške razvojne politike Vlade, usmjerene na sveukupan razvoj države i poboljšanja kvaliteta života njenih građana, ocijenio je premijer Duško Marković tokom radne posjete tom gradu. Danas su ovdje predstavnici svih političkih opcija što znači da smo se okrenuli nekom zajedništvu jer jedino zajednički možemo rješavati sve ove probleme, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Župa Nikšićka Dragoje Radulović.

Radulović je danas razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem tokom njegove radne posjete Nikšiću.

"Od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori prvi put smo danas ovdje iz svih političkih opcija, ljudi koji su do sada imali dijametralno suprotna mišljenja o bilo kom problemu danas su ovdje što znači da smo se okrenuli nekom zajedništvu jer jedino zajednički možemo rješavati sve ove probleme", kazao je Radulović.

Premijer je dodao da su danas složni oko razvoja i budućnosti. On je poručio da cijeni ovo što je urađeno u toj MZ i dodao da je tu kako bi se dogovorili kako dalje.

"Vjeriuem da ćemo u nastavku pričati o tome kako ćemo zajedno da radimo na svim ovim pitanjima o kojima ste vi govorili da Župa bude ne samo dobar primjer za ovu opštinu nego i dobar primjer za Crnu Goru. Da se ovdje dolazi a da se odavde ne odlazi", kazao je premijer.

Radulović je poručio da će mještani Župe dati podršku prije svega predsjedniku Vlade ali i svima onima koji se okrenu tom mjestu i koji, kako je kazao, budu željeli da ono diše punim plućima.

Marković: Nikšić prati strateške razvojne politike Vlade

Opština Nikšić prati strateške razvojne politike Vlade, usmjerene na sveukupan razvoj države i poboljšanja kvaliteta života njenih građana, ocijenio je premijer Duško Marković tokom radne posjete tom gradu.

Marković je sa privrednicima i rukovodstvom nikšićke Opštine razmatrao urađeno u prethodnom periodu i kako da se realizuje planirano i saopštio da se konsolidacija lokalnih finansija poklapa sa Vladinim planom finansijske konsolidacije javnih finansija.

„Rezultat koji je ostvarila lokalna uprava u Nikšiću je nešto bolji od Vladinog, jer je Opština u tom gradu već dvije godine zaredom ostvarila značajan suficit budžeta, a mi se nadamo da ćemo u 2020. godini ostvariti takav cilj“, rekao je Marković.

Prema negovim riječima, posebno raduje što su u Nikšiću na planu finansija više skoncentrisani na prihodovnoj strani i što vode računa o troškovima, za šta zaslužuju sve čestitke.

„Uočljiv je procvat državnih investicija i privatnih investitora, pa je Nikšić gradilište i dobija obrise modernog, uređenog evropskog grada u kome se napreedak vidi na svakom mjestu“, ocijenio je Marković.

On je kazao da je glavni pokazatelj takvog trenda, bez obzira na kritike, kako je naveo, onih koji nijesu sposobni da prepoznaju rezultate, da je stopa nezaposlenosti u Nikšiću ispod 13 odsto, a početkom 2016. bila je 22,8 odsto.

„U Nikšiću se zapošljava, radi na razvoju komunalne infrastrukture, asfaltiranju puteva, vodosnabdijevanju bezvodnih područja, radi se na društvenoj i socijalnoj infrastrukturi i izgrađuje se više od hiljadu stanova, što pokazuje novi kvalitet“, rekao je Marković i dodao da i država preko kapitalnih projekata ulaže u taj grad više desetina miliona eura.

On je kao primjer naveo rekonstrukciju regionalnog puta od Nikšića do Vilusa, kao i urađeno od Petorovića do Vraćenovića i planiranu saobraćajnicu do Cetinja za koje će se izdvojiti više od 50 miliona eura.

„Danas smo dogovorili kako da izvršimo ravnomjerniju raspodjelu novca energetskih kompanija u odnosu na devastaciju prostora koje čine opštinama, bilo da je u pitanju Nikšić ili Pljevlja i dogovorili formiranje ekspertskog tima“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i kako da se stvore pretpostavke za rad na drugoj fazi izgradnje kanalizacionog sistema za nekoliko naselja u gradu, a ubrzo sijedi izbor izvođača za rekonstrukciju tribine Stadiona sutjeske za koji je Vlada opredijelila tri miliona, a Fudbalski save 1,5 miliona eura.

„U Nikšiću je vidljivije ono što se radi u Crnoj Gori, a što označava razvoj i nova radna mjesta i vrlo brzo će biti prepoznatljiva perspektiva za mlade i sve koji žive u gradu“, rekao je Marković.

Tokom radne posjete, premijer je obišao radove na lokalnom putu Nikšić – Župa i u toj mjesnoj zajednici, kod Osnovne škole „Dušan Bojović“, ozvaničio izgradnju fudbalskog stadiona, investiciju koju je inciralo Ministarstvo sporta.

Marković je kazao da će višefazni projekat rekonstrukcije i sanacije puta kroz Župu Nikšićku u dužini od 21 kilometar biti urađen po njasavremenijim standardima.

„To je velika investicija, započeli smo je i završićemo je. Radićemo je po fazama, ali želim da vam kažem da će pretežni dio finansijskog tereta za rekonstrukciji ovog puta snositi Vlada”, kazao je Marković.

On je radnu posjetu Nikšiću završio posjetom plantaže jabuka „Naše voće“, koja je dio kompanije „Veletex“ koja zapošljava oko 130 radnika i ostvaruje godišnje prihode više od 11 miliona eura.

Marković je najavio podršku Vlade toj kompaniji kako bi, ne samo imali najveću plantažu jabuka i trešanja u regionu, nego i da kompanija “Veleteks” uradi objekte za prihvat i preradu voća.

„Ovdje će Ministarstvo poljoprivrede pokrenuti nove projekte u poljoprivredi i želim da vjerujem da ćemo baš u Župi započeti svojevrsnu agrarnu reformu”, rekao je Marković.

U ime komapnije Veleteks, Miloš Golubović, podsjetio je da je da trenutno zapošljavaju šest stalno zaposlenih radnika, ali i veći broj sezonaca, ali da će realizacijom planova biti otvoren prostor za novih 50 radnih mjesta.

“Dalji razvojni planovi su da ćemo proširivati zasade na ostatak imanja i da ćemo izgraditi moderan objekat za potrebe prerade i skladištenja jabuke i trešnje. Vrijednost tih investicija smo procijenili na oko tri miliona EUR i treba da budu realizovane u naredne tri godine“, saopštio je Golubović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније