Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 09. 2019. 17:05   >>  20:01 10

REAKCIJE OPOZICIONIH PARTIJA

DF: Stanković i Katnić da podnesu ostavke

Demokratski front pozvao je vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, da nakon, kako su naveli, najnovije afere, podnesu ostavke. I druge opozicione partije reagovale su na snimak Duška Kneževića na kome navodno sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević tvrdi da preko njega ide novac do VDT-a Ivice Stankovića.

"Pošto smo žrtve i proganjani od strane Tužilaštva, mi Srbi smo danas razumjeli specijalnog glavnog tužioca u kojoj je ruci njegova sablja. Mi želimo konkretne odluke i odgovornost onih koji su učestvovali u kriminalnim radnjama. DF poziva vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da podnese ostavku. Pozivamo i Milivoja Katnića da i on podnese ostavku. Očekujemo da u najkraćem mogućem roku dobijemo te ostavke, ako ih ne dobijemo pokrenućemo sve moguće procedure. To bi značilo mnogo za ozdravljenje ukupnog pravosuđa u Crnoj Gori", naveo je član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić na preskonferenciji.

Demokrate: "Krah institucija zaduženih za vladavinu prava"

Iz Demokratske Crne Gore podsjećaju da je Stankovićeva ostavka bila jedan od zahtjeva iz Sporazuma o budućnosti, a posljednji slučaj, kako kažu, najbolja je potvrda o opravdanosti tog zahtjeva.

"Radi se o krahu institucija zaduženih za vladavinu prava i svakako zbog niza afera, zbog ovog skandaloznog slučaja, zbog nepostupanja po prijavama, zbog neprocesuiranja afere Koverat, zahtijevamo da kompletno državno tužilaštvo na čelu sa Vrhovnim državnim tužiocem podnese ostavku", rekao je Momo Koprivica.

SNP: Odbor da inicira saslušanje Stankovića u vezi sa optužbama

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je skupštinski odbor nadležan za poslove pravosuđa da inicira saslušanje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, kako bi se suočio sa pitanjima i odgovorio na optužbe na njegov račun.

Iz SNP-a su kazali da zemlja u kojoj se dugi niz godina toleriše sistemska korupcija nema budućnost, i da su stanovnici Crne Gore svjesne žrtve najozbiljnijeg oblika korupcije koji može zahvatiti jedno društvo.

„Sistemska, znači da se kreće od vrha do dna i da je omča oko vrata sadašnjim i budućim naraštajima“, kaže se u saopštenju SNP-a.

Prema njihovim riječima, da je Crna Gora zemlja apsurda pokazalo se i u najnovijim dokazima koji su objavljeni.

„Oni koji institucionalno, po Ustavu i zakonu treba da budu predvodnici borbe protiv kriminala su najviše ogrezli u kriminal i brzo će postati predmet istraga koje će se voditi“, smatraju u SNP-u.

Oni su poručili da Crna Gora u jednom trenutku mora biti spremna da nakon prvih demokratskih promjena u istoriji imenuje objektivnog, poštenog i stručnog vrhovnog državnog tužioca.

„Koji će se pozabaviti kriminalom i gdje će konačno odgovarati svi oni koji su učinili krivična djela, nezavisno od toga jesu li obavljali najvažnije državne funkcije“, dodaje se u reagovanju.

U SNP-u smatraju da su skoro svi djelovi vlasti u Crnoj Gori korumpirani, i da opozicija sve resurse mora usmjeriti na jedan cilj. „Da smijenimo vlastodršce koji su poharali zemlju, koji su zatrovali sve djelove nepotizmom, neznanjem, neradom“.

„Ovim putem pozivamo skupštinski odbor koji je nadležan za poslove pravosuđa da inicira saslušanje odlazećeg VDT-a Stankovića, kako bi se suočio sa pitanjima i odgovorio na optužbe na njegov račun“, kazali su iz SNP-a.

Oni su ocijenili da i ponašanje ostalih tužilaca na konferenciji prije ide u prilog tome da su zajedno dijelili novac, nego da žele istinski da saznaju istinu.

Iz te partije su upitali Stankovića zašto je zakazao konferenciju kad nije mogao ostati na njoj sve vrijeme.

„Poručujemo mu da ne treba da bježi od pitanja novinara kao danas, već da se, ako nije umiješan u kriminal, suoči i dokaže da nema šta da krije, a u suprotnom građani će odgovoriti, jer naše strpljenje se polako smanjuje“, zaključuje se u reagovanju SNP-a.

URA: Vrijeme da se svedu računi, podnesu ostavke i odgovorni sankcionišu

Današnja pres konferencija je još jedan u nizu pokazatelja da su državne institucije u Crnoj Gori dotakle dno, ocijenio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

“Prustnost korupcije i organizovanog kriminala u vrhu tužilaštva nikad nije bila jasnija što dokazuju i poslednji snimci. Takođe, apsurdno je da VDT i SDT u radnom danu ne znaju gdje se tačno nalazi sekretar državnog tužilaštva već spekulišu da li je na bolovanju ili na odmoru čime vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum”, ističe on.

Naglašava da je očigledno da Stanković u nedostatku argumenata bježi od javnosti, a dodaje i da napuštanjem vanredne pres konferencije Stanković pokazuje koliko poštuje građane koji ga plaćaju.

“Ne vidimo šta bi u ovom trenutku moglo biti važnije nego ponuditi građanima konrektne odgovore. Smiješno je i zaludno očekivati da će Katnić nepristrasno procesuirati Stankovića, zbog koga je, kako je sam naveo, i došao u tužilaštvo”, ukazuje Radovanić.

On dodaje da pravdu i poštovanje zakona ne mogu sprovoditi tužioci i sudije kojima se novac donosi u kovertama, a čiji se patriotizam mjeri kvadratima dodijeljenih stanova.

“Očigledno je pravo vrijeme da se svedu računi, podnesu ostavke i odgovorni sankcionišu”, poručuje Radovanić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније