Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

16. 09. 2019. 17:17   >>  20:41 4

MARKOVIĆ

Interes države je da rješava stambena pitanja

Crna Gora u dijelu socijalne i stambene politike ne primjenjuje prakse Evropske unije (EU), već ono što je interes države, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković tokom radne posjete Nikšiću.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu komesara Johanesa Hana da dodjela stanova javnim funkcionerima nije u skladu sa praksom EU, Marković je rekao da nije siguran u kom konteksu je data ta izjava.

„Interes države je da rješava stambena pitanja svih kojima su neophodna, pa gradimo stanove i za penzionere, zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, Ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je Marković i dodao da komesar Han treba da brine o standardima rješavanja stambenih i socijalnih potreba u okviru EU.

Prema riječima Markovića, to nije politika koja zahtijeva standard, već nacionalna politika i pravo države.

„Ako je bilo devijacija, mi ćemo ih eliminisati. Mnogi nas kritikuju i zbog toga prave famu oko dodjele stanova za oko 90 državnih funkcionera, čija smo imena objavili, kao da ti ljudi već nijesu bili prijavili svoju imovinu i bili obavezni da je prijave“, rekao je Marković.

On je kazao da je na hiljade službenika u različitim sektorima riješilo svoje stambeno pitanje uključujući ljekare, profesore, sportiste, ali da se o tome ne govori.

„Razumijem da je ovo politički interes i kampanja, tako da nema velike nervoze, jer je ovo važna ukupna politika Vlade i lokalnih samouprava, pa je u Opštini Nikšić u prošloj godini stanove dobilo 63 zaposlenih u zdravstvu, a 75 je podijeljeno penzionerima“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, do kraja godine biće i 104 stana u sektoru bezbjednosti u Nikšiću, i to može da smeta samo nedobronamjernima.

„Razumijem da je ovo poseban politički trenutak i da je potrebno kompromitovati vlast i obračunati se sa Vladom, i na ovom pitanju veoma pažljivo pratim te prigovore u skladu sa zakonom i odlukom koja je donijeta na osnovu zakona i, ako to nije dobro, prilagođavaćemo se i mijenjati našu politiku, ali od nje nećemo odustajati“, rekao je Marković.

On je kazao da oni koji rade u nevladinim organizacijama, koji kritikuju Vladu i vlast, kažu da ne rješavaju stambena pitanja iz novca građana, i upitao je „od koga je to onda novca radeći u Crnoj Gori“.

„To je osjetljivo pitanje i spreman sam da u parlamentu, ili bilo gdje, raspravljam o cjelishodnosti i potrebi ove politike“, rekao je Marković.

Premijer je naveo da je za samo dvije godine rada ove Vlade, dato više od osam miliona eura direktnih investicija stambenim zadrugama i zaposlenima u tim oblastima kako bi rješavali stambena pitanja po povoljnim uslovima.

„U tom periodu za više od 1,55 hiljada zaposlenih riješeno je stambeno pitanje u različitim sektorima pod izuzetno povoljnim uslovima, gdje cijena kvadrata ne prelazi 550 eura“, rekao je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније