Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

17. 09. 2019. 12:01   >>  12:00 1

DEMOKRATE PORUČILE

Lim gotovo bez ribe, krivce hitno pronaći

Pomor ribe u rijeci Lim je ekološka katastrofa, koja je i ovog puta pokazala svu neodrživost postojećeg stanja i njegovu štetnost za razvoj Crne Gore kao ekološke države. Pozivamo nadležne institucije da hitno pronađu počinioce i javno saopšte građanima ime fabrike koja je direktno odgovorna za ovaj ekocid", ističe se u saopštenju kluba odbornika Demokrata u SO Bijelo Polje.

Kako ističu, zahtijevaju od tužilaštva da preduzme sve potrebne mjere i pokrene postupak protiv odgovornog lica koje je izazvalo ovu ekološku katastrofu.

"Uginula riba je pronađena nizvodno od Industrijske zone do mjesta Sutivan. Voda je danima bila bijele boje. Tri dana nakon pomora, površinom rijeke Lim su plutale velike količine ribe. Prilikom ispitivanja, primjerci pastrmke mladice i lipljena nijesu pronađeni u rijeci. Više ih nema. Ovo je krajnje nedopustivo za jednu ekološku državu. Ko i zbog čega je dozvolio da dođe do ovoga? U čijem interesu se dešavaju ovakve stvari? Uginulo je na stotine tona ribe i nije dovoljno reći građanima da je uzrok u povećanom sadržaju nitrita i da je deficit rastvorenog kiseonika vjerovatno uzrok pomora ribe", napominju Demokrate.

Nerijetko se, kako kažu, i ranije dešavalo da ribolovci ulove ribe na kojima su vidljive promjene u vidu oteklina, izraslina i slično. Centar za toksikološka ispitivanja hitno mora da izvrši ispitivanja. Mora se otkriti i javno objaviti koji je glavni uzrok i ko je počinilac i neophodno je podnijeti krivičnu prijavu i preduzeti sve potrebne mjere kako se ovaj ili sličan ekocid više ne bi ponovio.

"Pred zakonom moramo biti svi jednaki i ne smije biti povlašćenih. Ovakvim činom se direktno ugrožava i zdravlje svih građana. Ovo je već drugi put da se u kratkom vremenskom periodu desio pomor ribe u Crnoj Gori i to nam govori da apsolutno nema nikakvog preventivnog djelovanja nadležnih organa da se spriječe ovakve i slične ekološke katastrofe. Dakle, ne smijemo dozvoliti da devastaciju životne sredine. Uništavaju nam se rijeke, vrši se pomor ribe, grade se mini hidroelektrane, rijeke nam se stavljaju u cijevi, direktno se ugrožavaju biljne i životinjske vrste i njihov opstanak. Zbog čega ili zbog koga? Zar je privatni interes privilegovanih pojedinaca važniji od očuvanja životne sredine i našeg zdravlja?", zapitali su se u bjelopoljskom Klubu odbornika Demokrata.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније