Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

15. 09. 2013. 15:57 >> 18:20
1

PREGOVORI SA EU

Đurović: Spremni za poglavlja 23 i 24

Univerzitetska profesorica i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović ocjenjuje da je Crna Gora uradila dovoljno da ide dalje u proces pregovora sa Evropskom unijom i prihvati izazove dijaloga i monitoringa u dva najteža poglavlja posvećena ispunjavanju političkih, pravnih i administrativnih kriterijuma pristupanja.

Upitana da li smatra da je Crna Gora uradila dovoljno da otvori poglavlja 23 i 24, Đurović je ocijenila da prebacivanje odgovornosti ili kritike sa Skupštine na Vladu, i obratno, u ovom momentu nije potrebno.

„Crna Gora, kao država, uradila je dovoljno da ide dalje u proces pregovora i prihvati izazove transparentnog dijaloga i monitoringa u dva najteža poglavlja posvećena ispunjavanju političkih, pravnih i administrativnih kriterijuma pristupanja”, rekla je Đurović agenciji MINA.

Ona smatra da se ne smije zaboraviti da je Crna Gora prva zemlja regiona koja je otvorila pregovore po znatno zahtjevnijim pravilima, gdje nije bilo naučenih lekcija i prethodnih iskustava, i obavezala se na ispunjavanje znatno više uslova da bi pregovori dobili na dinamici.

„Sam analitički pregled zakondavstva počeo je prije zvaničnog otvaranja pregovora i trajao je 15 mjeseci. Javnost ga je doživljavala kao tehnički, ali se on ipak značajno raširio po crnogorskim insitucijama, angažovao naše ograničene administrativne kapacitete i tražio rad i posvećenost ključih ljudi u radnim grupama”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, nova iskustva bila su i kroz uključivanje predstavnika nevladinih organizacija i akademije u radne grupe.

Đurović je podsjetila da su se, istovremeno, radili detaljni akcioni planovi za sprovođenje mjera u poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i pravde, slobode i bezbjednosti.

Početkom avgusta, dodala je, EK je detaljno pregledala akcione planove, pocjenila mjerila koja Crna Gora namjerava da sprovede kako bi odgovorila na preporuke iz njihovog novembarskog izvještaja o ovim poglavljima, pa je na bazi sveukupne ocjene podnijela Savjetu svoj izvještaj kojim je preporučila da se ta dva ključna poglavlja za političko - pravne kriterijume pristupanja Uniji – otvore sa Crnom Gorom.

„Očekuje se da države članice to podrže na sljedećoj sjednici Savjeta, čime bi se do kraja godine sprovele sve procedure i donijela odluka, tj. stekli se uslovi za ostvaranje poglavlja 23 i 24”, pojasnila je Đurović.

Kako je rekla, monitoring će biti veoma zahtjevan.

„Na Crnoj Gori je da u narednim godinama primijeni mjere iz akcionih planova, uz redovnu polugodišnju kontrolu iz Brisela”, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, prvu polovinu ove godine i Komisija je provela radno, kada je pristupanje Crne Gore u pitanju, pa je pripremila već 13 izvještaja o usklađenosti crnogorskih propisa, od potrebnih 33.

„Što znači da bi se, neka od tih poglavlja, uskoro mogla i otvoriti, kao što su, na primjer, Poglavlje o industrijskoj politici i preduzetništvu, Pravo privrednih društava ili Carinska unija. To će biti moguće, ako planirana dinamika otvaranja poglavlja vladavine prava bude išla svojom dinamikom”, kazala je Đurović.

Ona, dodala je, nije saglasna sa ocjenom da Crna Gora nije učinila dovoljno na svojoj pripremi za dalji proces pregovora.

„Mislim da je učinila izuzetan napor da odradi ono što se od nje očekivalo u ovoj fazi. U svijetlu novih okolnosti, koju prate dinamični politički dijalozi u zemlji, i još dinamičniji izazovi u ekonomiji, i kod nas i u Evropskoj uniji – Crna Gora drži dobar integracioni kurs”, poručila je ona.

Podsjećajući na hrvatska iskustva, Đurović je rekla da je, na primjer, u junu 2007. godine, gotovo tri godine nakon otvaranja pregovora, Hrvatska imala otvorenih čak 20 pregovaračkih poglavlja, jer nije imala uslov obaveznog otvaranja poglavlja 23 i 24, ali je istovremeno, zbog različitih uzroka, imala samo dva pregovaračka poglavlja, 25 i 26, zatvorena.

Upitana da li smatra da će Evropska komisija u izvještaju o napretku imati u vidu nedavne napade na novinare i optužbe nekadašnjeg policijskog funkcionera Brajuška Brajuškovića o postojanju “crnih trojki”, ona je rekla da je finalna verzija izvještaja o progresu pripremljena.

„Mislim da se kroz akcione planove za poglavlja 23 i 24 i njihovo brzo otvaranje, može mnogo detaljnije voditi dijalog o svim navedenim temama, tako da je zajednički interes da nas Unija podrži na našem daljem integracionom putu i donese odluku o otvaranju sljedećih poglavlja po očekivanoj dinamici”, rekla je ona.

Đurović smatra da će i u slučaju Crne Gore državna pomoć biti jedno od najtežih ekonomskih poglavlja za pregovaranje, dok će uz to i poglavlja vladavine prava biti stalno otvorena.

Upitana da li bi Crna Gora i Srbija u isto vrijeme mogle da završe pregovore i pridruže se Uniji istovremeno, Đurović je rekla da je prerano za projekcije o završetku pregovora i dinamici ostvarivanja punopravnog članstva.

“S jedne strane, činjenica je da je državna administracija u Srbiji znatno brojnija i solidno organizovana za proces pregovora, ali sa druge strane ima, pored poglavlja 23 i 24 već definisanu važnu temu u poglavlju 35 (ostala pitanja) a to je praćenje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније