Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

20. 09. 2019. 15:48   >>  15:48 2

DEMOKRATE

Zaustaviti izborne zloupotrebe putem glasačkog listića

Demokratska Crna Gora dostavila je Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predlog rješenja u vezi izgleda glasačkog listića i načina glasanja, kojima bi se spriječilo kršenje principa tajnosti glasanja na izborima.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je na konferenciji za novinare da je na svim dosadašnjim izborima u Crnoj Gori tajnost glasanja grubo povrijeđena.

„A jedan od mehanizama zloupotrebe koji koristi Demokratska partija socijalista (DPS) je i glasački listić“, rekao je Šaranović.

Kako je naveo, najčešći slučaj zloupotrebe je kad funkcioneri i aktivisti DPS-a zahtijevaju od birača da umjesto zaokruživanja broja na listiću stave kvadrat ili neki drugi geometrijski oblik, ili mu daju raznobojne flomastere.

Drugi način je, kazao je Šaranović, kada od birača zahtijevaju da u imenu neke od ponuđenih izbornih lista podvuče određenu riječ, popuni određeno slovo ili ga zaokruži na dogovoreni način.

„Tako vrše kontrolu, odnosno vezuju određeni glasački listić sa biračem“, pojasnio je Šaranović.

Prema njegovim riječima, jedan od najjednostavnijih načina kojim birač, na koga je DPS izvršio pritisak, dokazuje za koga je glasao, jeste stavljanje na uvid određenom članu biračkog odbora poleđinu glasačkog listića koji je providan.

Ustaljeni metod je, kako je kazao Šaranović, i kad član biračkog odbora izb DPS-a pečatira listić na tačno odeđenom mjestu.

Manipulacije se, tvrdi on, događaju i prilikom prebrojavanja, kada članovi odbora iz DPS-a poništavaju glasačke listiće na kojima je zaokružena opozicija.

„Oni to čine tako što naknadno olovkom zaokruže još jednu izbornu listu, nakon čega se listić proglašava nevažećim“, pojasnio je Šaranović i dodao .

On je kazao da se na taj način, uz brojne druge pritiske van biračkih mjesta, utiče na izbornu volju više desetina hiljada građana.

Njegov kolega Momo Koprivica kazao je da Demokrate nude konkretna rješenja u odnosu na glasački listić, kako bi se u potpunosti spriječile zloupotrebe.

Kako je naveo, listić treba da bude neprovidan, sa tamnoplavom pozadinom i odgovarajuće debljine, tako da članovi biračkog odbora ne mogu vidjeti za koga je građanin glasao.

„Umjesto upotrebe olovke kao sredstva za glasanje, predlažemo glasanje pečatom, što predstavlja rješenje za potpuno eliminisanje zloupotreba“, kazao je Koprivica.

Demokrate predlažu da se broj pečata koji se dodjeljuju odboru popisuje prije glasanja, a nakon zatvaranja biračkog mjesta se sakupljaju u kutiju koja se pečati u prisustvu svih članova odbora.

„Na glasačkom listiću, osim pečata na tačno određenom mjestu, ne smiju biti nikakvi znakovi ili drugi tragovi“, istakao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, glasački listić treba da bude tehnički uređen na način koji obavezuje dvostruko previjanje.

Predloženo je i da na poleđini glasačkog listića bude ocrtano posebno mjesto u koje će se otiskivati pečat biračkog odbora.

„Na ovaj način izbjegava se mogućnost kontrole glasanja stavljanjem pečata na druga mjesta“, kazao je Koprivica.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme da se, nakon 30 godina, prestane sa prekrajanjem izborne volje pritiskom na birače i ucjenama.

„Pitamo se kako je moguće da se svih 30 godina pristajalo na primjenu glasačkog listića koji je proziran kao providna folija“, dodao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније