Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

22. 09. 2019. 15:36   >>  20:41

RADULOVIĆ

Ustav se ne mijenja u izbornoj godini

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović kaže da inicijativa za promjenu Ustava, iako legitimna, ne znači mnogo, dok ne dobije pravnu težinu, a za to je potrebno proći komplikovanu proceduru. Tvrdi i da se slični procesi ne pokreću u periodu izbornih kampanja.

Inicijativa za promjenu Ustava legitimno je pravo, kaže predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović. Pravnu težinu dobiće ako se ispune brojni preduslovi.

"Neophodno je na početku obezbijediti 25 potpisa. Tek tada možemo govoriti o prijedlogu za izmjene Ustava, za koji je u dvije interacije unutar parlamenta obezbijediti dvotrećinasku većinu, a za pojedina rješenja koja se inače predlažu da se mijenjaju u okvirima ustavnih izmjena potrebno je kasnije obezbijediti 3 petine ukupnog broja birača za podršku na referendumu," rekao je Radulović.

Otvaranje identitetskih pitanja je, kaže Radulović na neki način, vraćanje na 2005.

Napominje i da su ustavne promjene složen proces, za koji je potrebna najmanje godina.

"Smatram da se takvi procesi nikada ne pokreću u periodu izbornih godina, jer ne idu istovremeno izborne kampanje i kvalitetna sadržajna rasprava na nivou akademske zajednice, struktura, parlamenta o ustavnim promjenama", rekao je on.

Nagovještavaju se i sistemske izmjene u nekim granama vlasti, pa Radulović skreće pažnju na Poljsku, koja je zbog načina predlaganja izmjena u pravosudnom sistemu kritikovana od Evropske komisije.

"Poljska je iz razloga političkog pritiska na pravosuđe danas država koja ima ozbiljnih problema u vladavini prava, i Crna Gora ne smije zbog nefunkcionisanja političkog sistema u trenutnom sazivu vraćati se na rješenja koja su manje reformska, manje ustavna u dijelu kvalitea sadržaja ustava i u tom pogledu mislim da imamo inicijativu koja ima izraziti politički sadržaj. Ali stručna jasvnost mora reći mišljenje."

Stručna javnost, poručuje Radulović ukazuje i na to, da se trenutni problem neizbora Sudskog savjeta ili VDT-a, neće brže riješiti ako se uđe u još složeniji i zahtjevniji postupak mijenjanja Ustava.

Najbolje rješenje je, zaključuje, postići politički dogovor u Parlamentu.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније