Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.P. ]

24. 09. 2019. 20:38 >> 20:34

ĐUROVIĆEVA SMATRA

I dalje se donose političke i privatno motivisane odluke

Dok nam ministar vanjskih poslova učestvuje na Samitu UN-a sa glavnom temom zastrašujućih posljedica klimatskih promjena i dok većina članica svoje stavove prezentuje kroz konkretne akcione planove, mi smo, kao i uvijek do sada, najbolji na obećanjima, ocijenila je potpredsjednica Socijalističke narodne partije Danijela Đurović.

"Amazon gori, otapaju se glečeri, uragani haraju, a mi obećavamo da ćemo se posvetiti umanjenju efekata staklene bašte u cilju smanjenja klimatskih promjena", navodi se u saopštenju.

Đurovićeva kaže da će biti interesantno čuti da li će u svom izlaganju ministar navesti konkretne akcije kojima Crna Gora planira da utiče na smanjenje već navedenih klimatskih promjena.

"Na tom spisku bi se mogle naći sljedeće aktivnosti: sječa čempresa u Baru, istražne bušotine za eksploataciju nafte u Jadranskom moru, poligon za vojne vježbe bojevom municijom na Sinjajevini, dislociranje korita rijeke Tare usled izgradnje autoputa, njeno zamućenje, izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima koji život znače sjeveru Crne Gore, ispuštanje hemikalija, pepela i šljake iz TE Pljevlja i pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini, pomor ribe u Limu, pretvaranje zelenih površina u građevinsko zemljište i sličnih", navodi se u saopštenju.

Ministar u Vladi Crne Gore bi, smatra Đurovićeva, trebalo da iznese upravo ovakav akcioni plan, jer ipak je Crna Gora Ustavom definisana ekološka država.

"Kao i uvijek riječi na jednoj, a djela na dijametralno suprotnoj strani", kaže ona.

Dodaje da mala po površini, Crna Gora ima nesrazmjeno mnogo ekoloških problema i umjesto odgovorne državne politike u suzbijanju negativnih posljedica i strateškom osmišljavanju mjera koje će doprinijeti da preventivno djelujemo pred izazovima koje donosi neizbježan ekonomski rast i sve veće potrebe za gradnjom, u našoj državi se donose politički i privatno motivisane odluke sa nesagledivim posljedicama.

"Zato nam valjda drugi ministar savjetuje da živimo u šumi, ako već volimo zelenilo. Nažalost, kako smo krenuli, i šuma će biti sve manje" kaže Đurovićeva.

U saopštenju se podsjeća da je Socijalistička narodna partija aktivno učestvovala u identifikovanju svih problema životne sredine u Crnoj Gori već godinama, a nastaviće i dalje to da radi.

"Svojim prisustvom ćemo podržati sve aktivnosti civilnog sektora koji jedini naziva stvari pravim imenom", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a poručuju da su spremni da preuzmu odgovornost za rješavanje ekoloških problema Crne Gore jer, kako kažu, imaju konkretne predloge i ljude da te mjere iznesu i odgovornost prema svim građanima Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније