Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2019. 12:51 >> 12:50

SNP UPOZORAVA

"Ugrožena nezavisnost tri grane vlasti"

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) upozorava na ozbiljnu ugroženost nezavisnosti tri grane vlasti i elementarno neispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23, kazala je potpredsjednica te partije Danijela Đurović.

 

Ona navodi da je niz afera koje potresaju državu u posljednjih godinu dana crveni alarm i za delegaciju EU u Crnoj Gori.

"Ne čudi pozivanje na raport vicepremijera Pažina koji je i ministar pravde, te kao predsjedavajući Savjetom za vladavinu prava, najpozvaniji i prvi među najodgovornijima za trenutno stanje u državi", kazala je Đurović.

Nakon afera koje potresaju pravosuđe Đurović pita "ko je kompetentan da sprovodi postupke u tužilaštvu kada je isto to tužilaštvo pod istragom. Ili bi bar trebalo biti".

"Mali bljesak nezavisnosti sudstva iskazan kroz hrabrost Upravnog suda da obori odluke Skupštine o razrješenjima pojedinih funkcionera, naprasno je ugašen načelnim stavom Vrhovnog suda, koji je potpisala tadašnja i sadašnja predsjednica Vesna Medenica, neposredno pred istek drugog mandata, koji jasno navodi da se odluke Skupštine o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne mogu pobijati u upravnom sporu, niti u parničnom postupku, osim kada je to izričito zakonom propisano", navodi se u saopštenju.

Ovakav stav Vrhovnog suda, dodaje Đurović, ugrožava elementarnu nezavisnost pravosuđa i daje primat zakonodavnoj vlasti, koja se, kako je kazala, opet oslikava kroz izraziti partijski uticaj jedne vladajuće partije.

"Sudski savjet de facto pod partijskim uticajem, odobrava treći madat iste osobe na mjestu predsjednika Vrhovnog suda, a nedavno se otvorilo i novo pitanje - da li je Medenica prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije neadekvatnim prijavljivanjem imovine. Uporedo sa ovom aferom, osoba koja je po svom priznanju uticala na nezakonito finansiranje jedne političke partije i tako uticala na izbore, iznosi dokaze koji nedvosmisleno ukazuju na koruptivno djelovanje u tužilaštvu", kazala je potpredsjednica SNP-a.

Đurović dodaje da umjesto da se pod hitno pokrenu istrage i suspenduju svi upleteni tužioci do okončanja postupka, stvar se okreće u potpuno drugom smjeru.

"Ako svemu dodamo i aferu 'Stanovi', gdje su na spisku onih koji su dobili stanove, odnosno novac za unapređenje uslova života i neke sudije, onda je zaista do krajnjih granica dovedena nezavisnost sudstva, tj. pravosuđa", dodaje se u saopštenju.

Đurović zaključuje da SNP budno prati i opominje zbog svih nepravilnosti u svim organima vlasti države, a sve u cilju jasnog diferenciranja i otklona od nezdravih i pogubnih dosadašnjih praksi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније