Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

27. 09. 2019. 13:06 >> 13:05
4

KOPRIVICA OCIJENIO

DPS bi da kontroliše izbornu administraciju

Rješenjima u predlogu zakona o izboru odbornika i poslanika, koji je navodno pripremila radna grupa Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, Demokratska partija socijalista (DPS) planira da kompletnu izbornu administraciju u državi stavi pod svoju kontrolu, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

U predlogu zakona koji je pripremila radna grupa navodi se, nizmeđu ostalog, da Državna i opštinske izborne komisije neće biti više sastavljene od članova partija, već isključivo profesionalni organi u kojima će, u slučaju izjednačenog glasanja, odlučivati "zlatni glas" predsjednika tih tijela.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je, na pitanje agencije Mina da prokomentariše predloženo rješenje, ponovio da DPS svoje partijske predstavlja kao predloge radnih grupa, što je, kako je kazao, nedopustivo.

"Mi želimo da razobličimo njihove predloge, i pristupili smo i analizi tog akta kao klasičnom partijskom predlogu DPS-a, a ne radne grupe“, dodao je Koprivica.

Kako je naveo, rješenje koje je predloženo za Dik je način da se legalizuje planirana pljačka izbora.

Koprivica je kazao da je tim rješenjem predloženo da Centralna izborna komisija ima pet članova, a da ih bira Skupština, običnom većinom.

Prema njegovim riječima, propisani su i neki kriterijumi koje, kako je naveo, može ispuniti na desetine osoba.

"Po istim tim, takozvanim profesionalnim kriterijuma, izabran je i Sreten Radonjić za direktora Agencije za sprječavanje korupcije, a radi se o licu koje je i prijateljski i porodično povezano sa premijerom Duškom Markovićem“, dodao je Koprivica.

On je podsjetio da DPS do sada nije imao pod kontrolom oko 45 odsto članova stalnog sastava DIK-a.

"Po ovom rješenju, imao bi kontrolu 100 odsto stalnog sastava, tako da bi to bilo klasično partijsko tijelo DPS-a izabrano običnom većinom u Skupštini“, tvrdi Koprivica.

Kako je naveo, DPS predlaže i da nadležnost CIK-a bude i da bira opštinske izborne komisije.

"Dakle, da to partijsko tijelo DPS-a, izabrano glasovima 42 poslanika vladajuće većine, bira opštinske izborne komisije u svih 25 jedinica lokalne samouprave“, precizirao je Koprivica.

DPS, tvrdi on, na taj način planira da u potpunosti potčini izbornu administraciju u Crnoj Gori, bez ikakve garancije da druga strana koja učestvuje u izborima ima participaciju, pravo kontrole i uvida u rad CIK-a.

"Prema tome, DPS podmeće klasični partijski sastav CIK-a, i da on kompletnu izbornu administraciju u Crnoj Gori stavi pod svoju kontrolu. To su katastrofalna rješenja koja predstavljaju 100 koraka unazad“, zaključio je Koprivica

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније