Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 09. 2019. 08:44   >>  08:46 16

ĐUKANOVIĆ I GUTEREŠ

EU da pokaže entuzijazam za proširenje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš kazao je kako očekuje da će Brisel pokazati veći entuzijazam za proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan. Tokom susreta s predsjednikom Milom Đukanović ocijenio je da su odnosi Crne Gore i UN odlični, a da je saradnja u svim oblastima primjerna.

Đukanović je, naime, boravak u Njujorku završio susretom sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom.

"Gutereš je izrazio zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem, jer je, kako je kazao, Crna Gora članica sa kojom nema problema. Odnose Crne Gore i UN-a okarakterisao je odličnim, a saradnju u svim oblastima primjernom. Ujedinjene nacije posebno cijene inicijative u odnosu na mirno rješavanje problema u regionu, u kojem je Crna Gora glas zdravog razuma", navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

U kontekstu dostizanja pune stabilnosti regiona, Gutereš je naglasio važnost kreiranja okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati, uz ocjenu da je jedan od uzroka još uvijek nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Brisela u pogledu proširenja.

Iskazao je očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.

Đukanović je, kako se navodi, zahvalio generalnom sekretaru Guterešu za odvojeno vrijeme za susret u bogatoj agendi tokom zasjedanja i potvrdio snažno partnerstvo i posvećenost Crne Gore vrijednostima UN-a i multilateralizma.

"Podsjetio je na dinamičnu agendu susreta sa UN zvaničnicima i u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga pozvao Gutereša da posjeti Crnu Goru na 15-o godišnjicu članstva u UN-u 2021. godine. Istovremeno, ta posjeta bila bi dobra poruka i za region", kazao je Đukanović.

On je ukazao na ključne prioritete daljeg razvoja Crne Gore - nastavak evropskih integracija i očuvanje dinamičnog ekonomskog razvoja, uz ocjenu da bi podsticaj sa strane UN-a ubrzanju integracije Regiona bio dodatno značajan imajući u vidu čvrsto uvjerenje da se problemi ZB ne mogu riješiti van evropskih i euroatlantskih struktura.

Potvrdio je snažnu podršku Crne Gore inicijativama UN-a i punoj implementaciji agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, kao i reformskim procesima unutar sistema, uz nastavak saradnje sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније