Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

29. 09. 2019. 17:11   >>  17:21 13

PODRŽALI INICIJATIVU DF-A

"Da srpski bude službeni jezik, a trobojka narodna zastava"

Glavni odbor Nove srpske demokratije jednoglasno je podržao prijedlog ustavnih promjena kojim će, kako su naveli, pokrenuti proces eliminisanja diskriminacije, čime bi se otvorio put da Srbi ne budu građani drugog reda, da srpski jezik postane službeni i trobojka narodna zastava, saopšteno je iz te partije.

 

Prijedlog ustavnih promjena će u narednom period u skupštinsku proceduru staviti poslanički klub Demokratskog fronta.

Na Glavnom odboru je konstatovano da zbog “zloupotreba postojećeg Ustava od strane vlasti” i dalje postoje identitetski konflikti u Crnoj Gori i sistematsko kršenje prava srpskog naroda.  

“Pored toga, ukazano je da se predloženim izmjenama i dopunama Ustava želi pokrenuti proces eliminisanja diskriminacije, čime bi se otvorio put da Srbi najzad ne budu građani drugog reda, da srpski jezik postane službeni i trobojka narodna zastava, što ima uporište u tradiciji i trajanju Crne Gore”, navodi se u saopštenju.  

Ove promjene Ustava su, kako je sopšteno iz NSD, demokratske i u opštem interesu.

“Jer ne ugrožavaju ničija prava, a afirmišu i principe direktne demokratije, preko kojih bi se mogle na slobodnom referendumu provjeravati sve institucionalne odluke koje su protiv većinske volje građana. Određenim izmjenama i dopunama Ustava omogućiće se da pravosuđe konačno bude nepristrasno, a ne da zavisi od režimskih direktiva”, navodi se u saopštenju.

Usvojene su i predložene izmjene izbornih zakona koje će omogućiti pravične izbore, slobodno izraženu volju građana na izborima i njenu implementaciju.  

“Glavni odbor je usvojio i finansijski izvještaj pri čemu je apostrofirana nezakonita blokada stranačkih sredstava od strane Agencije za sprječavanje korupcije u sklopu režimskog progona”, zaključili su iz NSD.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније