Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: J.B.Č. [ Mina ]

01. 10. 2019. 11:37   >>  20:19 1

HAVISTA PREPORUČIO

Svi izbori da budu istog dana

Parlamentarni Odbor za reformu izbornog zakonodavstva trebalo bi što prije da počne da radi, poručio je ministar vanjskih poslova Finske Peko Havista i dodao da bi bilo dobro da lokalni izbori budu održani istog dana kad i parlamentarni.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, rekao da bi Finska, koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije (EU), željela da nove države započnu pregovore sa EU.

"Podržavamo da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu pregovore, da vidimo da li možemo da ubijedimo i druge članice po ovom pitanju. Takođe, da se nastave razgovori sa Crnom Gorom i Srbijom", rekao je Havista novinarima u Vili Gorica .

Kako je naveo, vladavina prava, sloboda medija i razvoj građanskog društva su veoma bitne stvari u razgovorima sa EU.

“Smatramo da EU predstavlja najboljeg partnera za države Zapadnog Balkana. Na Zapadni Balkan gledamo kao na nešto što je u samoj Evropi, a ne van, i on ima svoju ulogu u razvoju Unije”, kazao je Havista.

On je rekao da se nadaju da će što prije početi da radi parlamentarni Odbor za izborne reforme.

“Bilo bi dobro da se opštinski izbori održe istog dana kada i parlamentarni. To su pitanja od ključne važnosti za vladavinu prava iz naše perspektive”, istakao je Havista.

On je dodao da Crna Gora i Finska imaju dosta zajedničkog i da mogu još da pojačaju saradnju.

Darmanović je kazao da Finska i Crna Gora imaju izuzetno dobre odnose i da ta država snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u EU, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

On je zahvalio Finskoj, što je i kroz aktuelno predsjedavanje Savjetom EU, glasan zagovornik najuspješnije politike Unije – politike proširenja.

“U tom kontekstu, sa Havistom sam razmijenio mišljenja o izazovima i budućnosti EU, sa akcentom na održanje kredibilnosti ove politike kroz nastavak evropske integracije regiona. U tome nam je nastavak čvrste podrške predsjedavajuće Finske višestruko značajan”, dodao je Darmanović.

On je ukazao na važnost priključivanja Crne Gore radu Evropskog centra izvrsnosti za suprostavljanje hibridnim prijetnjama, sa sjedištem u Helsinkiju koji je, kako su ocijenili, od suštinske važnosti za zajedničko djelovanje u pravcu stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније