Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

02. 10. 2019. 07:10 >> 07:10
44

VUKOVIĆ

Revizijom Ustava bi mijenjali ishod referenduma

Demokratski front (DF) pokušava da ono što nije podržano na referendumu 2006. godine izdejstvuje revizijom Ustava Crne Gore. Predlog da se Crna Gora iz građanske države pretvori u federaciju naroda je neevropsko, nedemokratsko i neustavno rješenje, kazao je za Pobjedu predsjednik Ustavnog odbora i poslanik DPS-a Miodrag Vuković, komentarišući inicijativu DF-a za izmjene Ustava u dijelu definisanja statusa srpskog jezika kao službenog i trobojke iz 1905. godine kao narodne zastave.

DF je najavio da će predložiti skraćenje himne za posljednje dvije strofe, ali i neophodnost izbora predsjednika Vrhovnog suda, vrhovnog i specijalnog državnog tužioca u Skupštini, kao i opšti reizbor svih sudija.

Vuković je kazao da prijedlog nije još procesuiran Ustavnom odboru, ali kad bude, biće raspravljano o njemu.

"Raspravljaćemo, jer demokratija je susret različitih mišljenja. Ustavni odbor će plenumu saopštiti činjenični stav, a da bi se predlog kvalifikovao za drugi krug rasprave u parlamentu mora da dobije dvotrećinsku podršku", kazao je Vuković.

On je kazao da su najavljeni prijedlozi u suprotnosti sa konceptom Ustava, poput onoga da se država građana pretvori u državu naroda.

"Uvođenje drugog službenog jezika u suprotnosti je sa konceptom građanske države", rekao je Vuković, ističući da pojedini prijedlozi DF-a "imaju dodirnih tačaka sa Ustavom“.

Naziv himne je, dodao je, razrađen u Zakonu o nacionalnim simbolima.

"Trebalo bi sagledati da li se pojedina pitanja mogu riješiti izmjenama zakona", rekao je Vuković.

On je kritikovao i najavu da su ustavne izmjene uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za izborne reforme.

"Pokretanje postupka u ovom trenutku, kada radimo izborne zakone i kada se približavamo izborima, i napuštanje Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva ukoliko se ne prihvate ustavne izmjene, znači svjesnu blokadu demokratskih procesa", dodao je Vuković.

On je podsjetio da je "revizioni postupak veoma zahtjevan".

"Pojedina pitanja iz Ustava se ne mogu mijenjati dvotrećinskom podrškom u parlamentu, već podrškom tri petine građana koji imaju biračko pravo, što je više od 300 hiljada njih, a to je skoro nemoguće", dodao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније