Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 10. 2019. 15:33   >>  15:32

DARMANOVIĆ NA SASLUŠANJU

Privremeni zastoj posljedica unutrašnjih izazova EU

Privremeni zastoj u procesu evropske integracije djelimično je odgovornost regiona, ali prvenstveno posljedica unutrašnjih izazova sa kojima se trenutno suočava Evropska unija (EU), ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je, na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, na kojoj je obavljeno konsultativno saslušanje o trenutnom stanju u procesu integracije Crne Gore u EU, kazao da je pred državom još dosta posla, ali da je spremna da sve obaveze ispuni do kraja.

“Za razliku od prošle, učinak ove godine je mnogo skromniji i došlo je do zastoja u cijelom regionu”, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan nije nazadovao u reformama, ali je pažnja EU bila fokusirana na dešavanja unutar same Unije.

“Ima stavova da prvo treba riješiti unutrašnja pitanja, a onda govoriti o proširenju. To neće zaustaviti proces, ali ga može usporiti. Nadamo se da će nova Komisija i Evropski parlament dati novi impuls u dobrom smjeru”, naglasio je Darmanović.

Na pitanje poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića da li je aktivirana klauzula balansa i da li je to razlog zastoja u pregovorima, Darmanovic je odgovorio odrično.

"Klauzula balansa nije aktivirana. Prvi put čujem da je postojala neka prećutna klauzula balansa", kazao je Darmanović.

On je kazao da ubjedljiva većina članica EU podržava politiku proširenja, koja može biti nastavljena, ali i opstruirana.

Darmanović je rekao da dijeli optimizam kada je u pitanju proširenje EU.

"Da li će nastaviti sa politikom proširenja nemam dilema. Što se tiče sastava Komisije, vjerovatno je dobar, ali ne znamo dok ne stupe na dužnost", rekao on.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Miloša Nikolića interesovalo je zašto je došlo do zastoja u poglavlju 8.

Darmanović je kazao da je politika proširenja dvosmjerni proces.

“Ne možemo sami ući bez saglasnosti, niti EU može tek tako da nas uvede, a da mi ništa ne uradimo”, naveo je on.

Darmanović je rekao da ovo nije običan zastoj u kojem je jedna zemlja apostrofirana, već postoje neka pomjeranja.

“Razlog je u nama. Da nije tako, bili bismo članica EU. Odgovornost je na nama. To nije sporno i to su razlozi. Ali nije u pitanju jedna zemlja”, kazao je Darmanović.

On je rekao da je integracija Crne Gore u EU fokus političkog djelovanja države i da je uloga Skupštine značajna, kako politički, tako i kroz rad pregovaračkih grupa.

Urađeno mnogo u posljednjih sedam godina

Darmanović je istakao da je na polju integracija urađeno mnogo u posljednjih sedam godina.

“Ekonomski parametri govore o tome. Crna Gore je u 2017. godine postala i članica NATO-a, što je garant bezbjednosti”, naveo je Darmanović.

On je ukazao da je Crna Gora za sedam godina otvorila 32 poglavlja u pregovorima sa EU i da je ostalo još poglavlje 8, gdje je država ispunila sve obaveze, ali da je tu sada odluka na državama članicama.

Darmanović je rekao da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje ispunjavanju preporuka.

“Očekujemo da urađeno bude prepoznato i da to bude zamah u narednom periodu pregovora. Podržavamo i susjede na njihovom integracionom putu, uvjereni da je uspjeh jednog, uspjeh svih nas”, rekao je Darmanović.

Vučurović je rekao da "nije čudo što su stale integracije”.

“Vidite samo šta je od februara urađeno, koliko afera se desilo. Vidjeli smo čovjeka koji je stavio pare u džep. Vidjeli smo Vujoševica. Vidimo i (Vesnu) Medenicu koja daje lažne podatke o svom imovinskom stanju. Kada se iz vrha ovih institucija emituje korupcija ne možemo da pričamo o napretku u integracijama i poglavljima 23 i 24” , naveo je Vučurović.

On je rekao da se ne pominje javno da je aktivirana klauzula balansa, ali da se poglavlja ne zatvaraju.

“Pogledajte aferu Klap. Afere nema ko da procesuira kad su ljudi, koji bi to trebalo da urade, korumpirani", dodao je Vučurović.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović rekao je da je Crna Gora najviše učinila od svih država Zapadnog Balkana po pitanju integracija.

On nije saglasan sa ocjenama da je Crna Gora zemlja koja je prepoznata po korupciji i organizovanom kriminalu.

"Mnogo toga je učinjeno. Nije samohvalisanje, već su to ocjene visokih zvaničnika. Dominantna je podrška Crnoj Gori i čini mi se da su dominantnije pohvale nego kritike", zaključio je Papović.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja smatra da nema razloga za zabrinutost.

Lider Demosa Miodrag Lekic naveo je da se upoređujemo sa zemljama koje su u većim problemama, geopolitickim, sa Bosnom i Hercegovinom koja je nefunkcionalna i Makedonijom koja je do juče bila pod vetom zbog imena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније