Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

03. 10. 2019. 07:06 >> 21:00
22

RAONIĆ

Upitno može li opozicija do tehničke vlade

Tehnička ili vlada građanskog jednistva je neophodna, samo je pitanje na koji će način i hoće li uopšte ona biti formirana, jer je opozicija nejedinstvena i podijeljena u zahtjevima, ocijenili su analitičari, komentarišući najavu Ujedinjene Crne Gore da će poslanicima opozicije ponuditi sporazum kojim se, između ostalog, zahtijeva formiranje tehničke vlade do kraja oktobra, kao i posredovanje Evropske unije (EU) u razgovorima sa vladajućom koalicijom, piše Dan.

 

Taj sporazum predviđa i napuštanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva dok se ne postigne kompromis o formiranju tehničke vlade, ali ne i napuštanje Skupštine.

U opoziciji nijesu oduševljeni najnovijim predlogom.

U Demokratskoj Crnoj Gori kažu da su već potpisali jedan sporazum. Poslanik te stranke Boris Bogdanović podsjetio je da je osam poslanika Demokrata i 39 poslanika opozicije pred nekoliko desetina hiljada građana potpisali Sporazum za budućnost, koji je predložio i potpisao pokret Odupri se. Takav sporazum je, kako ističe, obavezujući kako za Demokrate, tako i za sve druge potpisnike.

"Navedeni sporazum predviđa vladu građanskog jedinstva kao model tehničke vlade koju će činiti 1/3 opozicija, 1/3 vlast, 1/3 civilni sektor. Sporazum dalje predviđa da na čelu tehničke vlade nikako ne može biti neko iz stranaka koje sada konstituišu vlast. Svaki drugi oblik tehničke vlade je odstupanje od Sporazuma za budućnost, koji ide na štetu opozicije, te je kao takav za Demokrate neprihvatljiv", kazao je Bogdanović.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić kaže da bi opozicija trebalo da se dogovori oko pet osnovnih principa koji bi doveli do fer izbora.

"Uz činjenicu da ovi predlozi imaju određeno utemeljenje, da se parlamentarna opozicija dogovori oko pet osnovnih principa, koraka, tehnika koje bi u osnovi garantovale fer izbore, a da, ako to vladajuća struktura neće, imaju jasan odgovor sve do mogućeg bojkota izbora. U svakom drugom slučaju imaćemo parcijalno djelovanje i predloge opozicionih subjekata koji na taj način ne mogu imati potrebne domete. Tehnička vlada kao noseća u sistemu kontrole i održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u jednom danu su neophodni uslovi za fer izborni proces", smatra Marić.

Prema riječima direktora Građanske alijanse Borisa Raonića, sistem poput našeg u toku izbornog procesa može se kontrolisati samo iznutra jer su mogućnosti zloupotrebe državnih resursa ogomne.

"Zato ideja o nekoj vrsti učešća opozicije u Vladi ima smisla, ali je pitanje da li ovako razjedinjena i slaba opozicija i strukture oko nje mogu da se izbore za to. Trenutno im je pregovaračka pozicija loša, a vlast je svjesna da bojkot za njih nije opcija. Posebno je bitno pitanje ko ima legitimet da traži tehničku vladu, jer ako se bojkotuje Skuština, ignoriše Odbor za izborne reforme, kako se onda može tražiti mjesto u vladi koja je rezultat tog procesa", upitao je Raonić.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније