Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanja Debeljević, TVCG

03. 10. 2019. 15:38 >> 15:38
1

PRIPREMAJU ZAKON

Sve partije da imaju jednak pristup medijima

Radna grupa broj četiri, Odbora za reformu izbornog zakonodavstva bavila se analizom i pripremom izmjena zakonskih rješenja koja se odnose na rad medija. Iz DPS-a poručuju da je to tijelo dogovorilo da se uradi poseban zakon koji bi se bavio praćenjem političkih subjekata tokom izbornih kampanja.

U radu grupe koja je analizirala stanje u medijima i tražila puteve koji bi stanje popravili učestvovali su predstavnici vlasti i NVO sektora. Izuzetak je posljednja sjednica kojoj je prisustvovao jedan opozicioni predstavnik. Svi oni na urađeno gledaju iz svog ugla

“Dogovor je da se uradi poseban zakon koji bi se bavio praćenjem političkih subjekata tokom izbornih kampanja. Rukovodili smo se opredjeljenjem da svi politički subjekti trebaju da imaju jednak pristup medijim i jednak tretman u medijima, bez obzira na njihovu političku snagu, a da s druge strane mediji imaju obavezu profesionalnog izvještavanja” , poručio je poslanik DPS Andrija Nikolić.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kaže da je radna grupa radila bez predstavnika opozicije.

“I nije dovoljno uzela u obzir predloge struke i kada se tice zakon o medijima i o Javnom servisu”, navodi Rutović.

Boris Raonić iz Građanska alijansa, navodi da je radna grupa za izmjenu medijskog zakona je prva počela sa radom ali, je kako dodaje, možda i najmanje uradila.

“Iz prostor razloga, jer mi nijesmo imali previš obaveza na osnovu preporuka ODIR-a. Druga stvar kompletno izborno zakonodavstvo je u procesu izmjena i prilagođavanja evropskim standardima i taj se posao radi sa ekspertima međunarodne zajednice”, ističe Raonić.

U tekstu koji je pripremila radna grupa se sugeriše formiranje posebnog odbora za praćenje i primjenu ovog zakonskog rešenja, a pored predstavnika parlamenta u njemu bi bili i predstavnici akademske zajednice i NVO-a.

Ipak posljednju riječ bi imao Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Što se nas tiče loptica je u dvorištu opozicije, a ukoliko ne budu bili spremni da podijele odgvornost s nama u ovom zajedničkom poslu mi ćemo svakako biti prinuđeni da sami predložimo ova reformska rješenja”, poručio je Nikolić.

“Insistiraćemo na tome da novinari otvaraju zabranjene teme, a ne da izvještavaju onako kako očekuju neki koji su trenutno moćni”, odgovara Rutović.

Boris Raonić kaže da je bitno da se ovaj proces dovede do kraja kvalitetno.

“I da svi akteri budu uključeni, a naravno da se to radi, kao i do sada u saradnji sa međunarodnim ekspertima”, zaključio je Raonić.

Zakon o Javnom servisu poslat je na čitanje Savjetu Evrope i Venecijanskoj komsiji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније