Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

03. 10. 2019. 20:49 >> 20:45

SJEDNICA VLADE

Usvojili izvještaj o aktivnostima u procesu integracija

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Jedanaesti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU za period januar – jun, koji obuhvata najvažnije aktivnosti koje se odnose na napredak u pregovaračkom procesu, pregovore u poglavljima 23. i 24. i politički dijalog s Unijom.

Kako se navodi, u fokusu dokumenta, koji se prosljeđuje Skupštini Crne Gore, je osvrt na preporuke Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i na izvršene obaveze u sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Doniijeta je Odluka o obrazovanju Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2022. godine, kojim će predsjedavati potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Komisije za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, kojom će predsjedavati glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Crne Gore Aleksandar Drljević.

Iz Vlade su objasnili da će Komisija, kao radno tijelo Vlade, pratiti sve aktivnosti Kancelarije za evropske integracije, ministarstava i ostalih organa vezanih za stručnu i pravno-tehničku redakturu prevedenih akata, izradu plana prevođenja pravnih akata EUR i realizaciju tog plana u narednom periodu.

Komisiju, kako se precizira, čine predstavnici Kancelarije za evropske integracije i svih ministarstava.

Radi usklađivanja sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Iz Vlade su objasnili da je izmjenama utvrđeno da komunalna inspekcija vrši poslove inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite od buke u životnoj sredini, dok komunalna policija vrši poslove komunalnog nadzora i obezbjeđivanja komunalnog reda u oblasti buke.

„Na ovaj način je precizno utvrđena nadležnost organa i obezbijeđena puna implementacija zakonskih odredbi u dijelu koji se odnosi na vršenje nadzora u oblasti zaštite od buke u životnoj sredini na lokalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju protokola iz Nagoje o pristupu genetičkim resursima i pravednoj i jednakoj raspodjeli koristi koje proističu iz njihovog korišćenja uz Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti.

Protokolom se, kako se navodi, potvrđuju suverena prava države nad svojim prirodnim resursima i u skladu sa odredbama Konvencije i obavezuje da se pristup nacionalnim genetičkim resursima reguliše izdavanjem dozvola, prethodno argumentovanim pristankom.

„Pored toga, korisnici i snabdjevači genetičkih resursa moraju postići dogovor o uslovima pristupa i podjele dobrobiti porijeklom od ovih resursa“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o pristupanju Partnerstvu za radarsku podršku i prihvatila Pismo namjere.

Iz Vlade su naveli da se poslovi Partnerstva za radarsku podršku dominantno odnose na saradnju u dijelu nabavke i održavanja radarskih sistema i da bi nakon prihvatanja Pisma namjere od država članica, Crna Gora postala članica Partnerstva i formalno ispunila uslov da joj se ustupi na korišćenje 3D vojni radar velikog dometa.

Dobijanjem tog sredstva, kako su kazali, kapaciteti i operativne sposobnosti Vojske će se znatno uvećati i ostvariti napredak u ispunjenju ciljeva koji su definisani Dugoročnim planom razvoja odbrane (2019-2028).

„Ostvariće se i velika ušteda budžeta Crne Gore, a novac koja bi bio planiran za nabavku novog vojnog radara, biće upotrebljen za druga ulaganja u sistemu odbrane“, istakli su iz Vlade.

Vlada je donijela Plan upravljanja komunalnim otpadnim vodama Crne Gore s Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Plana upravljanja komunalnim otpadnim vodama za period 2020. - 2035. godina.

Planom je, kako je saopšteno, predviđeno da, u skladu sa Direktivom Savjeta o prikupljanju i prečišćavanju komunalnih otpadnih voda, 37 definisanih aglomeracija budu opremljene postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i adekvatnim kolektorskim sistemima, sa krajnjim rokovima opremanja do 2035. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније