Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

04. 10. 2019. 11:32   >>  09:49 32

POMPEO PORUČIO

SAD ostaju uz CG kao partnera i saveznika

Od strateškog je značaja da SAD i Evropska unija (EU) budu prisutne na Zapadnom Balkanu, kako se ne bi ostavio prostor onima koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti, poruka je predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića. Pompeo je, sa druge strane, poručio da će SAD nastaviti da budu uz Crnu Goru, kao partnera i saveznika.

 

Pompeo je ranije danas doputovao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, a sastao se i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Marković je saopštio da je posjeta Pompea dokaz da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu i šire.

"Cijenimo podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u EU integracijama, i pohvale na račun reformi koje je postigla. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, zaštiti novinara, prije svega zbog nas, a onda i zbog EU. Nastavićemo borbu protiv trgovine ljudima", rekao je Marković.

On je rekao da je tokom susreta dobio uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti da podržavaju institucije Crne Gore u borbi protiv svih oblika ogrganizovanog kriminala.


Marković je izrazio uvjerenje da će Crna Gora do 2024, a možda i prije, postiči zajednički dogovoreni cilj od dva odsto izdvajanja za odbranu.

Inače, zvanična posjeta državnog sekretara je, nakon posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa našoj zemlji, avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva, poručuju iz Vlade.

Pompeo je čestitao Crnoj Gori pristupanje NATO savezu, nazivajući posjetu našoj zemlji, prvoj od obnove nezavisnosti, istorijskom.

"Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka. Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti sajber bezbjednosti s Crnom Gorom uspjeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta", rekao je Pompeo.

Crna Gora, kako je rekao, ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete i čitavom spektru spoljno-političkih pitanja.

On je rekao da su američke diplomate u Crnoj Gori fokusirane na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te slobodu medija.

"Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napade moraće da odgovaraju", kazao je Pompeo.

Saopštio je podatak da u ovom trenutku više od 50 američkih kompanija posluje u Crnoj Gori: "A mi veoma želimo povećanje tog broja".

 

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније