Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2019. 15:50 >> 15:56
7

(NE) MOGUĆ DOGOVOR

Neizvjesno rješenje političke krize

Dok opozicija i dalje govori o tehničkoj Vladi, iz Demokratske partije socijalista (DPS) poručuju da to, za njih, nije tema. Dijalog da, ističu iz DPS-a, ali samo u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Analitičar Sergej Sekulović ne vidi rješenje aktuelne krize, osim da Evropska unija pojača pritisak i na vlast i na opoziciju.

Tehnička vlada, kao uslov svih uslova, još jednom je lansirana iz opozicionih redova. Predlog Ujedinjene Crne Gore koji će, kako je najavljeno, ponuditi ostatku opozicije, kao izlaz iz postojeće situacije, za Demokratsku Crnu Goru je nepotreban. Jer, kako navode, zajednička strategija već postoji. I to u Sporazumu za budućnost, koji je potpisalo svih 39 poslanika opozicije.

"Tim sporazumom definisana je vlada građanskog jedinstva, koja će biti sastavljena od jedne trećine vlasti, jedne trećine opozicioje i jedne trećine civilnog sektora, a na čijem čelu ne smije biti niko iz DPS-a. To je jedini model vlade koji će Demokrate podržati", kazala je Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore.

Ali neće DPS.

"Apsurdno je govoriti o Vladi narodnog jedinstva ili tehničkoj vladi koja bi bila sastavljena od tri grupacije na paritetnoj osnovi, gdje bi jednu činila opozicija koja je izgubila izbore, drugu NVO sektor koji nije učestvovao na izborima, treću vlast koja je pobijedila na izborima, pa sad iz većine treba da pređe u manjinu", kazao je Andrija Nikolić iz DPS-a

Za DPS riječ je o nerealnim zahtjevima, dok iz Demokratske Crne Gore odgovaraju da ih ne interesuje šta misle u vladajućoj partiji.

"Nema nikakvih pregovora, naročito ne povodom rekonstrukccije vlade ili neke nove vlade. To su zahtjevi koji više liče na politički šou, a ne na nešto realno. Što se tiče tehničke Vlade, to je ispričana priča i nije naša tema", dodao je Nikolić.

"Za DPS nije bila tema ni Briselski plan pa su pognute glave prihvatili uslove Demokrata i međunarodne zajednice do posljdnjeg slova", dodala je Popović.

Sve u svemu, ništa novo na političkoj sceni Crne Gore. Ista meta, isto odstojanje, ocjenuje analitičar Sergej Sekulović.

"Ukoliko se ne desi neki kopernikanski preokret na političkoj sceni, pa na primjer opozicija odustane od tehničke Vlade, ne vidim trenutno rješenje sem da EU pojača svoj pritisak na obje strane da se dođe do određenog kompromisnog rješenja", kazao je analitičar Sergej Sekulović.

Odgovornost je i na jednima i na drugima. Međusobna optuživanja u opoziciji idu njima na štetu, a i vrijeme koje curi, radi za vlast, smatra Sekulović.

"Opozicija mora da izvrši sojevrsnu konsolidaciju u smislu brušenja ideje iza koje će nesporno da stanu svi opozicioni akteri koji su relevantni u ovom trenutku", dodaje Sekulović.

Ideja je izbrušena, kažu Demokrate, i sadržana u tzv. Briselskom planu.

"To je izlaz iz ove situacije uz obavezu svih opozicionih subjekata, da svu energiju ulože u borbu protiv DPS-a, a ne da je usmjeravaju na podmetanje opoziciji i opstrukcije procesa koji vode do smjene vlasti", kazala je Popović.

A i vlast, smatra Sekulović, mora biti fleksibilnija.

"I vlast ne pokazuje fleksibilnost za dijalog vezano za tehničku vladu, koja je iz pozicije opozicije jako važan", dodao je Sekulović.

Dijalog da, ali samo na jednoj adresi - Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, kažu u DPS-u.

"Ostaje naše strpljenje do krajnjih limita, da budemo konstruktivni i pripravni za svaku vrstu dijaloga sa opozicijom", kazao je Nikolić.

Čini se da smo, makar za sada, u pat poziciji. A pri ovako tvrdim stavovima, prevazilaženje aktuelne političke krize, neizvjesno. No politika je nepredvidiva, a preokreti mogući. I ako ih bude, podjećanja radi, moraju se desiti do 15. novembra.


Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније