Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

08. 10. 2019. 14:37 >> 14:37
2

RUDOVIĆ

"Pristupanje EU suštinski zaustavljeno"

Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) suštinski jeste zaustavljeno, a krivicu za to snose isključivo politički i vrh pravosuđa, smatra nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Rudović je agenciji MINA kazao da je činjenica da su pregovori sa EU zaustavljeni. „Ne znam da li je u pitanju klauzula balansa, činjenica je da su pregovori Crne Gore sa EU faktički zaustavljeni", rekao je Rudović.

On je podsjetio da Crna Gora od 2012. godine, kada je otvorila pregovore, nije uspjela formalno da zatvori nijedno poglavlje.

"To, naravno, ima veze i sa novim pristupom, i sa povezanošću poglavlja 23 i 24 sa svim ostalim. Ali to samo govori da ne postoje rezultati u ključnoj oblasti, a to je vladavina prava, što je potpuno jasno iz svakog istupa zvaničnika EU, i iz svakog izvještaja EK o napretku Crne Gore", istakao je Rudović.

Prema njegovim riječima, sve što se dešava u pravosuđu, i odnos pravosuđa prema aktuelnim aferama, ima direktnu reperkusiju na budućnost pristupanja Crne Gore Uniji.

"Suštinski, u ovom momentu to pristupanje jeste zaustavljeno. Formalno, vjerovatno, nije i niko to neće reći, ali je činjenica da mi ne idemo naprijed", kazao je Rudović.

On je istakao da to nije krivica glavnog pregovarača ili, na primjer, ministarke nauke.

"Krivica je isključivo na političkom vrhu i na vrhu pravosuđa koje je, umjesto u službi države i vladavine prava, očigledno u službi vladajuće partije", smatra Rudović.

On je pojasnio da, kada se govori o vladavini prava i potrebi da Crna Gora ima nezavisno pravosuđe, ne govori se o predsjednicima vrhovnog suda, državnom tužiocu i ostalim nosiocima pravosudnih funkcija.

"Govorimo o činjenici da cijela Crna Gora trpi zbog toga što se oni ponašaju kao sluge vrha vladajuće partije i ne rade svoj posao. Pritom su svi zbrinuti, sjetite se afere stanovi i na koji način i ko je čašćavan stanovima i po nekoliko puta", kazao je Rudović.

Kako je naveo, Crna Gora trpi štetu zbog takvog ponašanja i sistema koji suštinski pretvara državu i sve njene institucije u sluge vladajuće partije.

Na pitanje kako, imajući u vidu sve što je naveo, vidi budućnost pregovora Crne Gore sa EU, on je kazao da to zavisi i od globalnih tokova, i od dešavanja u samoj Uniji, ali i od situacije na domaćem terenu.

Činjenica je, kazao je Rudović, da Crna Gora ne može očekivati pomake ako ne raščisti "situaciju u svom dvorištu".

"Tu nema nikakve dileme. Mi nijesmo velika država koja može biti uticajna na nivou EU onoliko koliko bismo htjeli, ali možemo da uradimo ono što je do nas. Zašto to ne radimo, mislim da je potpuno jasno – zato što to ne žele oni od kojih to zavisi", zaključio je Rudović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je EU stopirala proces integracije Crne Gore, i da je klauzula balansa neformalno aktivirana, ali da se to iz političkih razloga još zvanično ne pominje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније