Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 09. 2013. 17:51   >>  17:52 3

SVEŠTENIK U DVIJE FOTELJE

Ne može i direktor i odbornik

Postavljanjem odbornika SNP-a Špira Živkovića za v.d. direktora JUK "Herceg fest" Upravni odbor ove ustanove prekrišio je Zakon o lokalnoj samoupravi.

U Zakono o lokalnoj samoupravi u članu 91. stoji:

"Poslovi starješine organa lokalne uprave i rukovodilaca javnih službi, čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, nespojivi su sa funkcijom odbornika i članstvom u organima upravljanja javnih službi".

Ovo je za Radio Jadran potvrdio i predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa, Slobodan Leković.

"Opština mora da vodi računa o sprovođenju svog Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je za sve opštine kao Ustav i koji će uskoro biti pooštren, kako ne bi dolazilo do takvih slučajeva, ali i po ovom postojećem to je nespojivost funkcija", ističe Leković.

On kaže da je do sada bilo mnogo takvih slučajeva od 2004. godine otkako je crnogorski parlament oformio Komisiju za sprječavanje sukoba interesa.

On kaže da ako je bilo nedoumica, trebalo je zatražiti mišljenje Komisije, koje bi nakon toga bilo obavezujuće za javnog funkcionera.

"To jeste sukob interesa", ističe Leković, nespojivost je funkcija da jedno lice bude jedno i drugo.

"Ono što bi valjalo učiniti jeste da glavni administrator pročita taj član 91. Zakona o lokalnoj samoupravi, a da odbonici postignu saglasnost da se o tome ne donosi nikakva odluka, jer će u suprotnom doći do korektivnih mjera. Naime, kada se Komisiji proslijedi informacija o ovom slučaju mi ćemo dati mišljenje i može doći do takvih korektivnih mjera, da sve odluke donijete na ovaj način, kršenjem Zakona o lokalnoj samoupravi, postanu nevažeće i mogu se poništiti" rekao je Leković.

Radio Jadran pokušao je i da sazna kako će Šprio Živković sjutra kao odbornik glasati nakon rasprave o predlogu Odluke o organizovanju JUK "Herceg fest", u kojoj piše da je postavljen za v.d. dirktora, no on je odbio da daje bilo kakve izjave za medije.

Budući direktor filmskog programa JU Herceg Fest-a, Špiro Živković, inače je svešteno lice.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније