Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 10. 2019. 14:24   >>  14:26

TALAKVADZE BRAJOVIĆU

Članstvo CG i NATO nada za budućnost

Sa političkog i ekonomskog aspekta Crna Gora može biti primjer državama u regionu, a za Gruziju i druge aspirante članstvo Crne Gore u NATO bio je snažan signal i nada za budućnost, kazao je predsjednik parlamenta Gruzije Arčil Talakvadze.

Talakvadze boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića.

Iskazujući posebno zadovoljstvo susretom sa Brajovićem, predsjednik Parlamenta Gruzije je naglasio da je posjeta Crnoj Gori na njegovoj agendi bila prioritetna i prva nakon Sjedinjenih Američkih Država.

"Čestitam Crnoj Gori na svemu što je do sada postigla, ona sa političkog i ekonomskog aspekta može biti primjer državama u regionu, a za Gruziju i druge aspirante je članstvo Crne Gore u NATO bio snažan signal i nada za budućnost. Građani Gruzije su se radovali evroatlantskom uspjehu Crne Gore, a želio bih da snažan duh prijateljstva naših država bude prisutan i ubuduće", kazao je Talakvadze.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je istakao da posjeta predsjednika Parlamenta Gruzije predstavlja dodatni impuls jačanju sveukupnih veza i snaženju političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

"Odnosi dvije zemlje su prijateljski, dijelimo evropske vrijednosti kao i viziju budućnosti unutar Evropske unije. Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije, a kao NATO članica politikom otvorenih vrata nastavićemo da podržavamo evroatlantske ambicije Gruzije", naglasio je između ostalog predsjednik Skupštine.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, sagovornici su se saglasili o odgovornoj ulozi koju parlamenti imaju u daljoj demokratizaciji država, a kada je riječ o parlamentarnoj saradnji na jačanju sveukupnih odnosa Crne Gore i Gruzije, istaknut je njen značaj kako na najvišem nivou i u okviru parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i u međunarodnim organizacijama.

"Predsjednik Parlamenta Gruzije je takođe zahvalio na podršci koju Crna Gora pruža njihovoj zemlji u procesu demokratske tranzicije, evroatlantskog i evropskog puta, a kao pozitivan primjer je naveo nedavno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u vojnoj vježbi 'Atlantski duh' u Gruziji", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o političkim i ekonomskim prioritetima u razvoju dvije države, kao i ekonomskoj saradnji za koju je ocijenjeno da postoji dosta prostora za jačanje u mnogim oblastima.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva Grne Gore sa Gruzijom, poslanici Andrija Nikolić, Nikola Rakočević i Andrija Popović.

Predsjednici parlamenata Crne Gore i Gruzije položili su vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, a večeras će u 19 sati u Baru svečano će biti otvoren Počasni konzulat Gruzije u Crnoj Gori.

"Tim povodom predsjednik Skupštine Crne Gore je istakao da počasni konzulati predstavljaju važnu mrežu i sponu za ekonomsku i političku saradnju i podsjetio da je Crna Gora u martu prošle godine otvorila Počasni konzulat u Gruziji", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније