Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 10. 2019. 17:16   >>  17:16

SIMOVIĆ I TALAKVADZE

Crna Gora primjer kako se ostvaruju strateški ciljevi

Crna Gora je primjer i motiv Gruziji kako se ostvaruju strateški ciljevi, kao što je učlanjenje u NATO, saopšteno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Milutina Simovića sa predsjednikom Parlamenta Gruzije, Arčilom Talakvadzijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Kako je saopšteno iz Vlade, Simović je zahvalio Talakvadziju što je u relativno kratkom roku nakon stupanja na dužnost predsjednika parlamenta prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru. 

“To je jasan signal o namjeri parlamenta, a vjerujemo i Vlade i države Gruzije, kakve odnose želi da gradi sa Crnom Gorom”, kazao je Simović.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi Crne Gore i Gruzije prijateljski i dobri, uz potencijal za dodatno unapređivanje u svim segmentima.

Simović je istakao da pažnju želi usmjeriti na mogućnosti razvoja ekonomsko-trgovinskih odnosa.

“Posebno je važno efikasno djelovanje parlamenata u procesima ratifikacije i ispunjavanju procedura za stupanje na snagu sporazuma koje vlade međusobno potpisuju, a na korist država i njihovih građana”, istakao je on.

Simović je kazao da je uvjeren da će Konzulat Gruzije u Crnoj Gori, koji će danas biti otvoren u Baru, biti podsticaj daljem produbljivanju bilateralne saradnje dvije zemlje, posebno ekonomskih odnosa, putem konkretnih projekata i definisanja zajedničkih aktivnosti.

On je sagovornika upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora ostvarila na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu od sticanja nezavisnosti.

Simović je naglasio da Crna Gora i Gruzija dijele puno toga sličnog, a prije svega suočavaju se sa sličnim izazovima u borbi za pravo da samostalno odlučuju šta je za njihove države i građane dobro i koji vrijednosni, politički i vanjskopolitički kurs žele da zauzmu.

“Našu budućnost želimo da vidimo u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, kao dio razvijenih, modernih, demokratskih i ekonomski snažnih društava” kazao je Simović.

On je Talakvadziju kazao da će Gruzija u Crnoj Gori imati i prijatelja i partnera koji, kao članica NATO-a, podržava politiku otvorenih vrata.

Talakvadze je istakao da je posjeta delegacije Parlamenta Gruzije koju prevodi dobra prilika da dvije zemlje ojačaju prijateljstvo, da se podstakne uvećanje razmjene i pokaže spremnost za saradnju na svim nivoima.

„Gruzija i Crna Gora dijele iste vrijednosti i imaju iste aspiracije“, kazao je Talakvadze.

On je, kako je saopšteno, dodao da je Crna Gora primjer i motiv Gruziji kako se ostvaruju strateški ciljevi kao što je učlanjenje u NATO.

Talakvadze je pozvao Simovića da organizuje privrednu delegaciju Crne Gore koja će u što skorijem roku posjetiti Gruziju i ostvariti kontakte sa gruzijskim privrednicima, kako bi se kroz konkretne projekte započelo konstantno uvećanje ekonomsko-trgovinske razmjene dvije zemlje.

„On je čestitao Crnoj Gori na rezultatima ostvarenim kroz procese evropskih i evroatlantskih integracija i stvaranju demokratske i politički i ekonomski stabilne države“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније