Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

10. 10. 2019. 13:03   >>  20:06 33

DF NAPUSTIO ODBOR

DPS žali, Demokrate ne dotiče

Predsjedništvo DF-a donijelo je odluku o trajnom napuštanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, saopšteno je iz tog političkog saveza. Dok u DPS-u žale zbog odluke, Demokrate kažu da ih stav DF-a ne dotiče. Boris Raonić iz Građanske alijanse apeluje na EU da se aktivnije uključi u čitav proces. Iz Ujedinjenje CG pozdravili su odluku DF-a i pozvali i ostatak opozicije da napusti odbor.

Iz DF-a je saopšteno da će članovi odbora iz tog političkog saveza - Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnijeti ostavke na članstvo.

"Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja", saopštio je DF.

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor je, kako navode, presuda Osnovnog "suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću".

"Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivično djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS", saopštio je DF.

Predsjedništvo DF-a podsjeća da su "izrazili spremnost za ozbiljan rad i dijalog za suštinske i sveobuhvatne izborne reforme, ali i za promjenu ambijenta u kojem su se do sada odvijali izbori".

"Kada se sagledaju sve radnje vezano za formiranje Odbora, polugodišnji jednostrani rad DPS i njegovih partnera i predstavnika NVO i akademske zajednice, kao i očigledna namjera u ovom trenutku DPS-a da manipuliše i ne vodi suštinski dijalog koji bi vodio rješenjima, DF napuštajući trajno Odbor konstatuje da na taj način označava ovo tijelo da nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišla krizu. Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet", kazali su iz DF-a.

Navode da će svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti.

U Demokratskoj Crnoj Gori ne pridaju značaj odluci DF-a. 

“Sa DF-om i DPS-om nemamo nikakvu komunikaciju, tako da nas njihove partijske odluke uopšte i ne dotiču. Nastavljamo rad u Odboru. Demokrate zanima uslovi pod kojima će se održati naredni parlamentarni izbori, a ne politike ili bilo koja druga kalkulacija ili trgovina”, kaže Zdenka Popović iz Demokrata.

U DPS-u ipak žale zbog odluke Fronta. 

“Nama je žao što je tako, u konkretnom slučaju DF s obzirom da ima značajno političko iskustvo, bez obzira na krupne razlike koje dijele DPS i DF, mislim da bi bilo dobro da su ponudili svoja rješenja”, kaže Nikola Rakočević iz DPS-a.

Rješenja će, kako su najavili iz DF-a, predstavljati, ali ne na odboru. No Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže da ona neće imati težinu, ukoliko se ne promovišu kroz odbor. 

“Tako da su nažalost došli u jednu kontradiktornu i po sebe štetnu poziciju, i ja se nadam da, iako su dali jake riječi, iako imaju dobru argumentaciju, da će ipak promijeniti odluku i u ovom dijelu učestvovati”, rekao je Boris Raonić.

Raonić apeluje i na EU, da više poradi na, kako kaže, ostalim linijama u komunikaciji.
“Nije dovoljno sarađivati na liniji DPS-Demokrate. Mi smo vidjeli na prošloj sjednici da su predstavnici opozicije i vlasti bili neinformisani po pitanju onih dogovora koji su bili na liniji DF-DPS, uz posredovanje EU”, kaže Raonić.

Odbor nastavlja rad, ali to, kaže Raonić, nije dovoljno. Jer je riječ o bitnoj stvari za, kako ocjenjuje, tragično podijeljeno crnogorsko društvo, pa je trebalo uložiti više napora, kako bi se u dijalog uključili svi.

 

 

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније