Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

10. 10. 2019. 18:21   >>  18:18

DARMANOVIĆ

CG odlučna da doprinese budućem radu Unije za Mediteran

Crna Gora snažno podržava Uniju za Mediteran i Mapu puta koja je usvojena 2017. ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji je učestvovao je na IV Regionalnom forumu Unije za Mediteran pod nazivom "Trasiranje puta pred nama", koji je održan u Barseloni.

U svom govoru na Forumu, tokom plenarne sesije, Darmanović je predstavio posvećenost Crne Gore u kontekstu unapređenja saradnje u regionu, kao i napredak u integracionom procesu. Prenio je da je Crna Gora orijentisana ka usvajanju najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine, budući da je i sama Ustavom deklarisana kao ekološka država.

“Na toj liniji, veoma je važna saradnja u domenu infrastrukturnog povezivanja, održivog razvoja, interkulturnog dijaloga i zapošljavanja“, kazao je ministar.

Tokom Foruma, šef crnogorske diplomatije prisustvovao je i događaju na marginama na kom su predstavljene ključne poruke i zaključci Prvog naučnog izvještaja o klimatskim promjenama i životnoj sredini.

Govoreći o bezbjednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i graničnoj bezbjednosti, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Statusnog ugovora o aktivnostima u nadležnosti Evropske agencija za graničnu i obalsku stražu. Na tom fonu, ocijenio je važnim da EU i NATO ostanu aktivni u regionu Zapadnog Balkana.

Na inauguracionoj sesiji koju su otvorili visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Španije Žozep Borelj i kopredsjedavajući Unije za Mediteran, ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safadi prezentovani su prioriteti Unije za Mediteran za narednu godinu: zaštita životne sredine, tretiranje pitanja klimatskih promjena, ekonomskog i rasta trgovinske razmjene, promocija investicija i kreiranje radnih mjesta.

Mogerini je ukazala na neophodnost stvaranja bezbjednijeg svijeta za sve građane, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo.

Pozdravila je progres na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju proces evropske integracije i ukazala na značaj prvog samita Arapske lige i Evropske unije održanog u februaru ove godine.

Borelj je posebno istakao značaj borbe protiv trgovine ljudima, suzbijanja populizma i nacionalizama, interakcije sa civilnim društvom i inkluzije subjekata koji mogu doprinijeti rješavanju pomenutih pitanja.

Safadi je aspostrofirao važnost ljudskog razvoja i borbe protiv terorizma, te zalaganja za kulturni dijalog i dijaloga mira.

Predstavljajući ključne projekte Unije za Mediteran u domenu klimatskih promjena i zaštite životne sredine, generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamel posebno se osvrnuo na posvećenost regionalnoj saradnji i, s tim u vezi, što većoj integraciji.

Na marginama Foruma, Darmanović je imao susret sa ministrom vanjskih poslova Španije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljem. Tom prilikom razmotrili su proces proširenja, kao i sa alternativnim ministrom vanjskih poslova Grčke Miltiadisom Varviciotisom.

Ključne teme razgovora ticale su se evropske integracije, a posebno je izraženo zadovoljstvo davanjem zelenog svjetla za Izvještaj o ispunjenosti mjerila u poglavlju 8 – Konkurencija od strane zvanične Atine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније