Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

11. 10. 2019. 08:56 >> 08:55

ODBOR ZA INTEGRACIJE

Uspjeh u poglavljima 23 i 24 utiče na pristupanje EU

Uspješnost u sprovođenju ključnih reformi u poglavljima 23 i 24 uticaće na sveukupnu dinamiku procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU) i sami završetak pregovaračkog procesa, ocijenjeno je tokom posjete francuskih parlamentaraca s članovima Odbora za evropske integracije.

Članovi Odbora za evropske integracije su istakli posvećenost Crne Gore članstvu u EU, podsjećajući da u zemlji postoji kako politička saglasnost za ovaj spoljnopolitički cilj, tako i visoka podrška građana procesu pristupanja EU.

Francuski poslanici su, navodi se u saopštenju, pohvalili dobru susjedsku i regionalnu politiku Crne Gore i usklađenost sa vanjskom politikom EU, ali i visok stepen harmonizacije crnogorskog s evropskim zakonodavstvom.

Posebne izazove u procesu pristupanja Uniji vide u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Parlamentarci su saglasni da će uspješnost u sprovođenju ključnih reformi u poglavljima 23 i 24 uticati na sveukupnu dinamiku procesa pristupanja EU i sami završetak pregovaračkog procesa. Kako se i EU susreće sa unutrašnjim izazovima, posvećenost i dinamika u sprovođenju reformi u zemljama kandidatima za članstvo u EU mora biti dovoljno jaka i konkretna, kako bi pitanje proširenja Unije na region za zemlje članice EU bilo podjednako značajno kao i potreba za unutrašnjom konsolidacijom Unije. Stoga je potrebno da sve zemlje kandidati pokažu iskrenu posvećenost vrijednostima Unije", navodi se u saopštenju Odbora.

Poslanici su razgovarali o stavovima građana u Crnoj Gori i Francuskoj po pitanju proširenja EU na region Zapadnog Balkana: "Kako je istaknuto, konkretni rezultati u oblasti vladavine prava i očuvanja evropskih vrijednosti su posebno važna pitanja za stav kako francuskih tako i građana drugih zemalja EU prema politici proširenja Unije".

Naglašavajući važnost redovnih susreta i kontakata parlamentaraca u vezi sa pitanjima EU, na sastanku je inicirano potpisivanje protokola o saradnji odbora za evropske poslove dva parlamenta, sa ciljem redovnih razmjena informacija od značaja za proces reformi kako u Crnoj Gori tako i na nivou EU, kao i ekspertske i parlamentarne podrške radu Odbora za evropske integracije i Skupštine Crne Gore u procesu pristupanja Crne Gore EU.

U ime Odbora za evropske integracije, sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Odbora Daliborka Pejović, Momčilo Martinović, Sanja Pavićević i Neđeljko Rudović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније