Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

13. 10. 2019. 12:47   >>  20:04 7

BRAJOVIĆ U BEOGRADU

Crna Gora podržava napredak Srbije

Delegacija Skupštine Crne Gore, koju predvodi predsjednik Ivan Brajović, učestvuje na 141. Skupštini Interparlamentrane unije u Beogradu. Brajović je danas razgovarao sa čelnicima Skupštine Srbije, Senata Argentine, kao i Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Brajović je, u razgovoru sa Majom Gojković, istakao posvećenost Crne Gore daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, utemeljenim na realnim političkim i ekonomskim interesima.

"Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu i spremna je da i u narednom periodu bude konstruktivan partner, između ostalog prenošenjem iskustva i znanja", istakao je Brajović. Čestitao je Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region.

Gojković je ukazala, kako se navodi, na važnost kontinuiteta parlamentarne saradnje čime se daje dodatni podstrek za međusobno razumijevanje i razvoj dobrosusjetskih odnosa.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima naših država koji su zaista dobri, imamo dinamičnu saradnju, možemo biti zadovoljni najviše upravo saradnjom na parlamentarnom nivou. I razgovarali smo o mojoj uzvratnoj posjeti Crnoj Gori, nadam se da ćemo pronaći datume zajednički, da dođem u ovu prijateljsku državu da razgovaramo i dalje o produbljenju naših odnosa", kazala je Gojković.

Sagovornici su se saglasili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka u integracijama.

Na sastanku sa predsjednikom Senata Argentine Federikom Pinjedom, Brajović je iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima, koji datiraju još iz 1904. kada je Crna Gora imenovala prvog počasnog konzula u Buenos Ajresu.

Brajović je zahvalio na podršci Argentine u očuvanju kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika.

Pinjeda je podsjetio da je, u argentinskom Senatu maja 2017. godine, formirana parlamentarna Grupa prijateljstva sa Crnom Gorom, te da je namjera da se u narednom periodu intenziviraju politički kontakti dvije države.

"Odlučili smo da ojačamo odnose između naša dva parlamenta – crnogorskog i argentinskog. Imamo mnogo zajedničkih interesa u oblastima kao što su turizam, obezbjeđivanje kvalitetne hrane Crnoj Gori od strane Argentine, a razmišljamo i o jačanju crnogorskih luka kao čvorišta za trgovinu iz Južne Amerike u ovaj region", naglasio je Pinjeda.

Brajović se sastao i sa Amal El Kubaisi, predsjednicom Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tom prilikom, naglasio je značaj koji Crna Gora pridaje razvoju prijateljskih i bliskih odnosa sa UAE i izrazio zadovoljstvo dostignutim stepenom političkog dijaloga, uz podsjećanje da su Crna Gora i Emirati u 2018. obilježili deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Crna Gora posebno cijeni doprinos Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju i realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata, koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu investicionu destinaciju. Dobri primjeri zajedničkih ekonomskih odnosa mogu biti Porto Montenegro i Kapital plaza, a očekujemo da će se konkretna saradnja nastaviti i na polju turizma, kulture, nauke, obrazovanja, sporta i omladine", istakao je Brajović.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo preko 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније