Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

14. 10. 2019. 07:03 >> 07:03
20

JOKOVIĆ

Upitan legitimitet Odbora za izborne reforme

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković rekao je da je potrebno formirati tehničku vladu koja bi pripremila i sprovela izborni proces sa posebnim ovlašćenjem da rigorozno kazni svaki pokušaj sprečavanja slobodnog izražavanja volje birača.

Joković je rekao da ovaj i ovakav Odbor za izborne reforme jedino odgovara DPS-u, jer su na njihov predlog izabrani neki članovi koji predstavljaju opoziciju, a nije dozvoljeno jednom poslaničkom klubu da ima svog predstavnika.

"Pošto većina opozicionih poslanika ne podržava ovaj odbor, kao i značajne opozicione partije, među kojima i SNP, pa i najjača opoziciona grupacija DF, postavlja se pitanje njegovog legitimiteta. Dosadašnja ponuđena rješenja su nebitne sitnice, iako neki smatraju da su već sa tim pobijedili DPS na sljedećim izborima", rekao je Joković za Dan.

Kako smatra, ako odbor ne uradi nekoliko stvari, onda je bolje da nije ni postojao jer će samo dati alibi za još jednu izbornu prevaru.

"Minimum što moraju uraditi je izbrisati iz biračkog spiska najmanje 50.000 fantom birača. Ugraditi u zakon da poslanički i odbornički mandati pripadaju partijama kako bi se izbjegla njihova kupovina i korupcijom mijenjala volja birača. Tu su i poslanici koji uđu u parlament na osnovu imperativne norme za nacionalne manjine da ne mogu odlučivati o izboru Vlade. Time bi se izbjeglo da neko ko ima 1.800 glasova bude tas na vagi i opredjeljuje budućnost države, a da partije koje osvoje 10.000 glasova više ne pređu cenzus i ne učestvuju u političkom životu", objasnio je Joković.

Kaže da treba formirati tehničku vlada koja bi pripremila i sprovela proces sa posebnim ovlašćenjem da rigorozno kazni svaki pokušaj sprečavanja slobodnog izražavanja volje birača.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније