Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

14. 10. 2019. 13:30 >> 13:30
6

MEDOJEVIĆ PREDLAŽE

Na slobodnom referendumu provjeravati odluke Vlade

Pokret za promjene (PzP) snažno se zalaže za izmjene Ustava i uvođenje mehanizama direktne demokratije, pomoću kojih bi građani mogli, u skladu sa propisanim procedurama, da na slobodnom referendumu, provjeravaju odluke Vlade i zakone koje usvaja Skupština Crne Gore, kao i organi vlasti na lokalnom nivou, saopštio je lider PzP-a Nebojša Medojević.

 

On smatra da se narodu mora vratiti moć odlučivanja o važnim pitanjima koja, kako je rekao, bitno utiču na njihova ljudska prava i slobode, a koju je uzurpirala vlast.

"Slobodno izražavanje volje građana o važnim pitanjima, na refrendumu, trebalo bi da bude omogućeno i na državnom i na lokalnom nivou. Odluke sa referenduma bi bile obavezujuće", kazao je Medojević.

On je podsjetio da je PzP inovirao politički program i sa zalaganjem za ustavne promjene i uvođenje mehanizama direktne demokratije.

"U inicijativi za izmjene i dopune Ustava, DF je, između ostalih važnih zahtjeva, uvrstio i mehanizam direktne demokratije i tako dokazao da je ideološka i programska avangarda na političkoj sceni, koja baštini temeljne vrijednosti demokratije, suverenosti građana i slobode", kazao je Medojević.

Direktna demokratija, smatra Medojević, "smanjuje podjele u društvu i nudi mirne i političke mehanizme za prevazilaženje dubokih podjela i antagonizama, koje u slučaju Crne Gore, predstvljaju jednu od najvećih barijera za razvoj i prosperitet društva".

"Nepovjerenje između vlasti i opozicije i između građana i institucija vlasti i drave , može dovesti do sukoba i nestabilnosti. Direktna demokratija je preventivni mehanizma koji pomaže u rješavanju konflikata i pozitivno utiče na mir i stabilnost u zemlji", rekao je Medojević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније