Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

15. 10. 2019. 06:35   >>  20:05 19

U ODBORU

Opozicija nije razgovarala o mjestima DF-a

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva tek što je, uz mnogo napora, postigao saglasnost o proceduralnim pitanjima, suočio se sa novim problemom najavom Demokratskog fronta (DF) da će tri predstavnika tog opozicionog saveza podnijeti ostavke na članstvo u Odboru.

 

Ostavke Strahinje Bulajića, Predraga Bulatovića i Branke Bošnjak uskoro će biti i formalno u skupštinskoj proceduri, a parlament će morati da ih konstatuje na plenarnoj sjednici.

To će oduzeti dosta vremena i dovesti u pitanje sam rok za završetak posla koji ističe 15. novembra, piše Pobjeda.

Skupština bi na istoj sjednici, koju je teško očekivati prije početka novembra, morala da izabere nove članove iz dijela opozicije, jer bi sve drugo bilo kršenje Odluke o formiranju Odbora. Po Odluci, Odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

To znači da bi Demokrate, SDP i Neđeljko Rudović morali, ako hoće da poštuju Odluku, da se dogovore o popuni tih mjesta. Oni za sada nijesu razgovarali o tome.

"Razgovaraćemo o tome kada bude u proceduri", kazao je za Pobjedu Neđeljko Rudović, ističući da radni odbori uveliko rade i da se konsultacije odvijaju konstruktivno unutar dijela opozicije koji učestvuje u radu Odbora.

Upražnjena mjesta DF-a u Odboru otvoriće "vrata" i Posebnom klubu poslanika, ako bude želio da kandiduje svog predstavnika za člana tog tijela. Ipak, za sada se takva želja Damjanovićevog kluba ne nagovještava.

"Razumijem motive DF-a koji ne želi da radi u nelegitimno formiranom Odboru, nezakonitim dilom DPS-a i Demokrata. U odnosu na upražnjena mjesta, mogu samo da ponovim sve što sam rekao 31. jula i 23. avgusta na sjednici Skupštine, a tiče se nepoštovanja Odluke od DPS-a u odnosu na legitimni i legalni zahtjev Posebnog kluba", rekao je za Pobjedu Aleksandar Damjanović, šef Posebnog kluba poslanika.

Damjanović, što je više puta ranije istakao, smatra da mu pripada jedno mjesto Demokrata, koji imaju dva člana u Odboru.

Ostavke članova iz DF-a povući će za sobom i potrebu da se mijenja sastav radnih odbora, koji je ustanovljen na prošloj sjednici Odbora održanoj 9. oktobra.

Opozicija je tada ostavila šest mjesta DF-u u radnim odborima, od kojih mjesto koordinatora Radnim odborom 3 koji se bavi analizom Ustava, kao i mjesto zamjenika koordinatora u Radnom odboru 1, koji se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Popuna mjesta DF-a neophodna je i zbog glasanja u Odboru. 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније