Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z ]

16. 10. 2019. 11:54 >> 11:54
1

SNP

"Bez značajnih rezultata u borbi protiv siromaštva"

U svijetu se sjutra obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji Crna Gora i ove godine dočekuje bez značajnih rezultata u ovoj oblasti, saopštila je Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP).

Iz SNP-a poručuju da, iako pojedini političari s ponosom ističu da je Crna Gora lider u regionu po mnogim pitanjima, pa tako i kada je riječ o životnom standardu građana, stvarnost je sasvim drugačija.

"Prvo, podataka o stepenu siromaštva u našoj državi već šest godina nema. Poslednji zvaničan podatak objavljen je 2013. godine, kada je apsolutna linija siromaštva bila 183 eura, a ispod nje se nalazilo 8,6 odsto građana. Poređenja radi, 2003. godine onih koji žive ispod linije siromaštva bilo je 12,2 odsto, a 2010. taj postotak je pao na 6,6 odsto", navodi se u saopštenju SNP-a.

Takođe su saopštili da se u radnom odnosu u Crnoj Gori nalazi oko sto pedeset hiljada ljudi, od kojih skoro 83.000 prima zaradu manju od 250 eura.

"Polovina prima minimalnu platu koja je do skoro iznosila 193 eura, a sada 222, dok trećina zaposlenih neredovno prima platu. Najbrojniji su zaposleni u trgovini, čija se plata kreće od 250 do 300 eura, dok dvije trećine radnika prima zaradu ispod 500 eura. Alarmantan je podatak da trećinu nezaposlenih čina lica sa visokom stručnom spremom", kažu u SNP-u.

Iz te partije napominju da u Crnoj Gori više od 15.000 djece živi u siromaštvu, a najviše ih je u porodicama sa troje i više djece, bez zaposlenih, u porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja. Najčešće se radi o djeci samohranih roditelja, s teškoćama u razvoju i djeci romske nacionalne manjine.

Takođe podsjećaju da je prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT), ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2019. godine iznosila 642,2 eura, dok se prosječna zarada već godinama kreće oko 500 eura.

"Na siromaštvo utiču brojni faktori, a kod nas su najvažniji: dugotrajna nezaposlenost, rast cijena i nesigurnost radnih mjesta i prihoda. Pored lica sa invaliditetom, raseljenih i jednohraniteljskih porodica, penzionera čije su penzije mizerne, pripadnika romske populacije, u vrlo nezavidnom položaju su i mladi ljudi koji su zaposleni, ali su njihova primanja toliko mala, da ne mogu samostalno živjeti, pa odlažu zasnivanje braka i porodice i do kasnih godina ostaju sa roditeljima u istom domu", ističu u SNP-u.

Smatraju da su dalje povećenje plata i penzija, te ukidanje PDV-a na doniranu hranu i regulisanje zabrane bacanja viškova hrane, otvaranje više narodnih kuhinja i socijalnih prodavnica su neki od načina borbe protiv "ove pošasti koja podriva naše društvo".

"SNP CG, kao partija koja se zalaže za državu socijalne pravde, nastaviće da se bori za svakog građanina, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost, jer smatramo da naše društvo može biti uspješno samo ukoliko dođe do smanjenja frapantnog jaza između bogatih i siromašnih i pravednije raspodjele društvenog bogatstva", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније