Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z ]

16. 10. 2019. 12:39 >> 15:57

INICIJATIVA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ

Konsultativno saslušanje o položaju prosvjetnih radnika

Skupštinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport obaviće u roku od 15 dana konsultativno saslušanje na temu socio-ekonomskog statusa prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, odlučeno je na današnjoj sjednici tog tijela.

Odbor je jednoglasno prihvatio inicijativu za konsulativno saslušanje koju je podnijela poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

Tačan datum saslušanja biće određen nakon dogovora sa resornim ministrima prosvjete i finansija.

Vuksanović Stanković je kazala da, ako su prihodi u budžetu veći za skoro 200 miliona EUR u posljednje tri godine, ako je ekonomski rast Crne Gore najveći u regionu, onda mora da ima novca za povećanje zarada prosvjetnim, ali i zdravstvenim radnicima.

Ona je pozvala članove Odbora da podrže njen predlog kako bi ukazali na mogućnosti povećanja plata prosvjetnim radnicima.

"Govorim u ime svih prosvjetnih radnika, u ime njihove želje da zarade budu povećane", navela je Stanković Vuksanović.

Ona smatra da povećanje zarada od deset odsto malo, ali da će to biti dobro za početak.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović kazao je da se radi o razumljivoj inicijativi koju su svi članovi tog skupštinskog tijela podržali, jer je svima u interesu bolji položaj svih zaposlenih, a pored ostalih i prosvjetnih radnika.

„Računamo da će se sjednica za konsultativno saslušanje ministara prosvjete i finansija zakazati u narednih 15-ak dana, a onda ćemo vidjeti koga ćemo još eventualno pozvati, a ko je kompetentan da odgovori na to pitanje“, naveo je Novović.

On je rekao da klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Odbor pokazuju zainteresovanost i blagonaklonost kada su u pitanju problemi građana.

„Mi ne bježimo ni od jedne teme, naprotiv, želimo da razgovaramo i što konstruktivnije doprinesemo razrješavanju te teme. Ne želimo da upadamo ni u kakve politikantske zamke, jer ovo je pitanje koje može da se iskoristi na razne načine“, dodao je Novović.

Kako je kazao, Vlada i sindikati vode intenzivne razgovore na tu temu, koji će rezultirati kvalitativnim pomakom u tom smislu.

Upitan da prokomentariše ocjene da je povećanje zarada prosvjetnim radnicima od deset odsto malo, Novović je naveo da računa da Vlada ima orjentire u tom smislu i da će moći da naprave iskorak.

„Skupština, niti Odbor nije adresa za takva pitanja. Budžet za sljedeću godinu još nije došao u skupštinsku proceduru. Svakako da računam da Vlada ima orjentire u tom smislu i da će moći da naprave iskorak“, rekao je Novović.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popovic kazao je da su plate u državnom javnom sektoru mnogo niže nego u lokalnim samoupravama za slična ili ista radna mjesta.

On je rekao da očekuje da će se u budžetu za narednu godinu naći mjesta za povećanje zarada prosvjetnim radnicima i da će morati da trpi neke izmjene.

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić naveo je da je jasno da novca u državnoj kasi ima.

"Prema riječima funkcionera lideri smo u regionu kada je ekonomija u pitanju. Smatram da prosvjetnim radnicima plate treba da budu povećanje i 30 odsto", istakao je Aleksić.

Poslanica Branka Tanasijević rekla je da su prosvjetni radnici intelektualna elita svake države i da godinama unazad plate prosvjetarima ne odgovaraju naporima koje oni ulažu.

Tanasijević je navela da je, kada je riječ o stambenoj politici, status prosvjetnih radnika poboljšan u odnosu na prethodni period.

"Sigurna sam da će se naći mogućnost da se povećaju plate prosvjetnim radnicima, jer oni to sigurno zaslužuju", poručila je ona.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ukazao je da prosvjetni radnik trasira put mladim osobama.

“Da bi imali kvalitet, treba da imamo stimulisanog prosvjetnog radnika", naveo je Ibrahimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније