Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

17. 10. 2019. 06:31   >>  17:15 18

STRUČNJACI TVRDE

Ruska prijetnja i dalje nad Crnom Gorom

Šef analitike Digitalno-forenzičnog centra (DFC) Ljubomir Filipović smatra da Crna Gora ne bi trebalo da smanjuje stepen opreznosti kada je u pitanju uočavanje spoljnih faktora koji su spremni da utiču na kreiranje političkog ambijenta kod nas, iako je situacija daleko mirnija u odnosu na 2016. godinu kada je, uz pomoć jedne od ruskih tajnih službi, pripremana nasilna promjena vlasti za vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine.

 

Sa druge strane, srpski stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović smatra da je tri godine nakon hapšenja optuženih za pokušaj terorističkog napada na crnogorske institucije i pola godine nakon donošenja osuđujuće prvostepene presude situacija i dalje alarmantna i da se Crna Gora, kako tvrdi, nalazi usred hibridnog rata.

Prema njegovim prognozama, sljedeći napad na crnogorski sistem neće ni biti sličan onom iz 2016. godine, već suroviji.

Filipović smatra da je Crna Gora ulaskom u NATO zaokružila bezbjednosnu stratešku poziciju i tim potezom na najmanju mjeru smanjila mogućnost uticaja spoljnih faktora zainteresovanih za učešće u kreiranju naše političke scene.

On ističe da Crna Gora u ovom trenutku nije u centru pažnje stranog faktora kao što su to, možda, zemlje u regionu koje se nalaze između "dvije vatre".

“Ipak, mi ne treba da ostanemo mirni jer, poučeni iskustvom iz 2016. godine, treba da budemo uvijek u pripravnosti, učimo kao društvo na koji način trebamo da ne reagujemo na provokacije koje su upućene spolja. Uvjek treba biti pripravan”, pojašnjava Filipović.

Strani faktor, koji ima u planu destabilizaciju neke zemlje, teren priprema širenjem dezinformacija kroz njima bliske medije, ali i kroz neformalne medijske grupe.

“Nažalost, na našoj javnoj sceni imamo internet medije koji ne sortiraju poruke koje saopštavaju, ne provjeravaju izvore. Iako je Crna Gora uspjela da se odbrani od destabilizacije 2016. godine, stručnjaci upozoravaju da u Crnoj Gori i dalje djeluje obavještajna mreža koja je predvorje hibridnog rata iz kojih dolaze informacije, objektivnost im nije primarni cilj”, kazao je on.

Filipović smatra da treba pratiti situaciju i razmišljati na koji način će političke partije važne informacije, političke propagande koristiti u kampanji koja nam predstoji i da li će dozvoliti da spoljni faktor ima uticaja u miješanje u naše izbore.

“Moramo biti svjesni da spoljni faktor uvijek postoji, odnosno da postoje spoljni interesi da se utiče na naše političke prilike. Spoljni faktori nijesu uvijek državni. Postoje i spoljni nedržavni faktori koji imaju interes da utiču na kreiranje naše političke scene”, pojasnio je on.

Srpski stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović istakao je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori i dalje zabrinjavajuća.

On navodi da se spoljašnji uticaji prepoznaju iz geopolitičkih kretanja, dok unutrašnji dolaze iz određenih struktura koje su već prisutne na teritoriji Crne Gore.

Spoljni faktor se ogleda i kroz djelovanje određenih organizacija koje proces protiv optuženih za pokušaj terorističkog napada od početka prikazuju kao farsu, iako je tokom sudskog procesa dokazano učešće stranog elementa u destabilizaciji Crne Gore.

“Da li postoje struje, organizacije ljudi, institucije koje pokušavaju da naprave udar unutar vladajuće partije i da sukobe dva, tri ili više krila unutar stranke kako bi došlo do unutrašnjih sukoba i cijepanja? Da li na teritoriji Crne Gore postoji i dalje obavještajna struktura Rusije, koja je u zaleđu Crne Gore (Crmnica i slična mjesta) kupila posjede i izgradila hacijende, koje više liče na vojna utvrđenja nego na odmarališta? To su samo neka od pitanja na koja treba odgovoriti i doći do zaključka. Istakao bih da je ogroman broj ruskih državljana dobronamjeran, ali se mora uzeti u obzir da je jedan broj njih tu po zadatku”, kaže Trifunović.

I zaključuje da u Crnoj Gori i dalje je aktivna obavještajna služba koja je predvorje hibridnog rata.

Takođe, pojedine nevladine organizacije koje se lažno predstavljaju kao medijske kuće, koje prezentiraju lažne dnevne vijesti i na taj način utiču na kreiranje svijesti, stvaranjem jedne iskrivljene slike sa jasnim ciljem destabilizacije Crne Gore i uticajem na najviše nivoe vlasti.

“U Crnoj Gori postoje različite organizacije koje utiču na izmjenu svijesti ljudi, a to je osnov hibridnog rata. Sa druge strane, nadležne institucije u Crnoj Gori ne čine ništa da zabrane rad takvim tijelima koje su registrovane kao nevladine organizacije, a bave se medijskom djelatnošću, što je suprotno zakonu”, kazao je Trifunović.

On smatra da se Rusija neće odreći Crne Gore pored svih njenih “ludih glava zaljubljenih u boljševizam i staljinizam“.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније