Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

20. 10. 2019. 08:03 >> 08:03
6

BOŠNJAK SMATRA

"Čišćenje biračkog spiska krucijalno za fer izbore"

Pitanje čišćenja biračkog spiska je krucijalno za fer izbore, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

 

Poslanik DF-a Branka Bošnjak ističe da u našem biračkom spisku ima 117.258 takozvanih fantom birača, što je nedopustivo. Ona kaže da su se u DF-u vrlo detaljno, na bazi zvaničnih podataka Monstata, bavili problematikom biračkog spiska i došli do zapanjujućih rezultata.

"Naime, po podacima iz 2018. godine, broj državljana je bio 569.346, a broj birača 532.599, što je učešće od frapantnih 93,54 odsto birača u ukupnom broju državljana. Jasno je da je nemoguće da samo 6,5 odsto nema pravo glasa. Sa druge strane, prema zvaničnim podacima, osnovaca, srednjoškolaca i djece starije od šest godina koja iz nekog razloga ne pohađaju školu ima ukupno oko 101.000, a one predškolskog uzrasta je oko 53.000, što je ukupno 154.000 iz ove kategorije koji su državljani Crne Gore bez prava glasa. Dakle, prostom računicom, kada bismo od broja državljana oduzeli ovu kategoriju, koja nema pravo glasa, naš birački spisak bi imao 415.346 birača, što bi iznosilo oko 72 odsto državljana, što je realan broj i takvo je učešće bilo recimo 1992. godine", kazala je Bošnjak za Dan.

Kako je dodala, samo no toj računici, pri čemu u obzir nijesu uzimane druge kategorije stanovništva bez prava glasa, dolazi se do toga da u našem biračkom spisku ima 117.258 tzv. fantom birača.

"To je ogroman rezervoar glasova kojim vlast lako manipuliše i pomoću koje dobijaju sve izbore", kaže Bošnjak.

Marić: Bez revizije biračkog spiska ne može biti ni fer i slobodnih izbora

Da je birački spisak problem u kontinuitetu smatra i Boris Marić, izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS). Kako je kazao, poseban rizik je uito ne postoje adekvatni kontrolni mehanizmi i mogućnost precizne revizije biračkog spiska.

"Birački spisak, koji će relativno brzo dostići broj popisom utvrđenih građana u Crnoj Gori, jedan je od najvećih problema da se dođe do fer i slobodnih izbora", jasan je Marić.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније