Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2019. 19:18 >> 19:18
2

DEMOKRATE SAOPŠTILE

"Predložili smo 75 rješenja za fer i slobodne izbore"

Demokratska Crna Gora je za nešto više od mjesec dana Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predložila 75 rješenja u cilju stvaranja uslova za prve, fer, slobodne i demokratske izbore u Crnoj Gori, saopšteno je iz te partije.

Kako su kazali, to je samo dio ukupnog fonda od najmanje 100 rješenja koja su pripremili za "konačan obračun sa krađama, zloupotrebama i prekrajanjem izborne volje građana od strane najvećih izbornih manipulatora na Balkanu".

"Demokrate su za kratko vrijeme ponudile rješenja za eliminisanje izbornih krađa koje se u praksi primjenjuju decenijama unazad. Predstavili smo novi neprozirni glasački listić, sa ucrtanim poljima za pečate biračkih odbora koji garantuje tajnost glasanja. Glasanjem pečatom potpuno će se eliminisati decenijama poznati trouglovi, kvadrati i flomasteri. Demokrate su raskrinkale i decenijama poznati model izbornih prevara putem `fantom` birača", saopšteno je iz te stranke.

Naglasili su da je predstavljen i novi birački spisak sa fotografijama birača i preciznim podacima o adresi stanovanja i posljednjim promjenama.

"Osmislili smo kompletan sistem novog načina glasanja koji podrazumijeva identifikaciju birača putem otiska prsta, što će potpuno eliminisati pojavu dvostrukih birača u biračkom spisku. Kako bi konačno stali na put biračima koji su upisani u birački spisak Crne Gore, a imaju prebivalište u drugim državama i koje DPS mobiliše i organizovano dovodi isključivo na glasanje, predložili smo jedinstveno idejno rješenje uparivanja podataka. Naime, suština je da se birački spisak upari sa ostalim državnim evidencijama, kao što su registri Fonda PIO, ZZZCG, Poreske uprave i drugih organa", naglasile su Demokrate.

Iz te partije su istakli da su utvrdili rješenja za ukicanje donacija političkim strankama, ograničenje ministarskog aktivizma i predložili stroges ankcije za zloupotrebu službenih automobila i drugih državnih resursa upredizborne svrhe.

"Implementacijom naših rješenja koja se odnose na sastav, način izbora članova i organizaciju Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje, konačno će se obezbijediti objektivnost i nepristrasnost u radu ovih organa. Cilj je da se obezbijedi zakonodavni okvir u kome će državne institucije djelovati u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa nalozima DPS-a. Demokrate su predložile i niz rješenja u oblasti Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Kako su naglasili, neshvatljivo je kako je opozicija decenijama pristajala na izbore pod uslovima i u zakonodavnom okviru "koji DPS-u omogućava prekrajanje izborne volje građana u obimu i mjeri u kojoj želi".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније