Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

23. 10. 2019. 19:49 >> 22:27
6

DRLJEVIĆ

Bregzit i problemi u EU usporavaju proširenje

Situacija u Evropskoj uniji, posebno pitanje Bregzit glavni su razlozi zašto su pojedine države članice Unije odgodile početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

U intervjuu za emisiju Fokus TVCG Drljević je kazao da bi naše posljednje, Poglavlja 8, ubrzo trebalo da bude otvoreno.

“Mi imamo sada već 25 država koje su se saglasile da idemo sa otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja. Čekamo ovu grupu država, koja je i slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije imala tako tvrd stav”, kazao je Drljević.

“Žao nam je što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pristupnih pregovora. Ova odluka, koliko god da je iznenađujuća, ne treba da bude obeshrabrujuća za nas. Treba da nastavimo sa započetim reformskim aktivnostima, da sačekamo povoljniji trenutak na nivou EU”, kazao je Drljević.

On navodi i da Crna Gora definitivno jeste predvodnik procesa integracija u regionu Zapadnog Balkana.

“To govore brojke i rezulati koji su iza nas. Crna Gora je ispunila sve uslove za otvaranje Poglavlja 8. Lopta je sad u dvorištu država članica i EU”, kazao je Drljević.

Fokus, kako dodaje, ostaje na Poglavljima 23 i 24.

“Očekujem da će politika proširenja imati prioritet i u narednom periodu, i da će se EU držati smjernica iz Kredibilne strategije o proširenju EU na ZB. Imamo velika očekivanja od predsjedavanja Hrvatske EU - da se postepeno ide u fazu zatvaranja”, naveo je Drljević.

On kaže i da se Crna Gora zalaže za vrednovanje individualnih rezultata u procesu pristupanja EU

“Spremni smo i da svoja iskustva dijelimo sa svima u regionu”, naveo je Drljević.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније