Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 09. 2013. 21:59 >> 22:05
4

DOK JE PARTIJA

Blažić: Pravi ljudi na pogrešnim mjestima

Prekobrojne administracije je i jedan od razloga zbog koga se vlada odlučila za donošenje Zakona o državnim služenicima. To je problem koji ćemo morati da riješimo ako želimo da postanemo članica Evropske unije. U NVO sektoru kazali su joj da je ključ u pravilnom odabiru službenika dok stručnjaci ukazuju na pitanje strtučnosti našoj administraciji.

Višak administracije u držanoj upravik konstatovan je kao jedna od problema u procesu pregovaranja sa Briselom. U NVO sektoru tvrde da se taj problem može riješiti preraspodjelom.

 

Nije tajna da u nekim instiutucijama ima više kadra nego što je to potrebno dok u drugim fali kvalifikovane radne snage.

"Treba napraviti procjenu potreba sa državnog organa ali i kompetencije onih koji treba da rade i uspostaviti jedan objekktivan pristup samom usavršavanju i daljem napredvoanju koji će biti motivirajući za najbolje kadrove", saopštila je za RTCG Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

Da bi se unutar institucije napravio balans za dekana Fakulteta za državne i evropske studije Đorđa Blažića za početak neophodno je promijeniti kadrovsku politiku.
 
"Mi imamo prave ljude na pogrešna mjesta i pogrešne ljude na prava mjesta. Sve do momenta dok politička opredijeljenost i pripadnost vladajućih partija je determinišući faktor za postavljanje ne možete da očekujete rezultate", kazao je dekan Fakulteta za evropske i državne studije profesor Đorđe Blažić.

Rezultati nerijetko kaže izostaju iz više razloga. Kada je inspekcijski posao u pitanju, nemaju kaže profesor Blažih inspektori problema sa strukom ali imaju sa primjenom prava.

"Veliki broj inspektora nije sazreo da bude inspektor, svako onaj ko radi inspekcijski nadzor mora biti 80 odsto pravnika. A 20 odsto sturčnjaka za svoju oblast. Zašto, zato što on vodi postupak. I on primjenjuje zakon, donosi upravne akte, to je pravo“, kazao je Blažić.

Prilog Nataše Labudović, TVCG:

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније