Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

03. 11. 2019. 15:30 >> 20:10
18

ANALITIČARI

Novi model bi ugrozio stabilnost Z. Balkana

Regionalni mediji su nedavno objavili da bi zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice, Brisel na sljedećem samitu EU-Zapadni Balkan mogao da predoči nova pregovaračka pravila o pristupanju, odnosno model ekonomske integracije bez formalnog članstva. Analitičari kažu da je to za Zapadni Balkan veoma loša poruka koja bi mogla da izazove nestabilnost.

 

Nova pregovaračka pravila o pristupanju, prema najavama, podrazumijevala bi to da se zemljama kandidatima ponudi vrsta privilegovanog partnerstva sa EU. Tačnije, ekonomska integracija bez formalnog članstva. Prema pisanju brojnih medija u regionu, dogovor o tome trebalo bi da bude postignut u narednih šest mjeseci i usvojen na Evropskom savjetu u martu sljedeće godine.

Iako dogovora još nema, pojedine vodeće članice EU, poput Njemačke, izjasnile su se da su otvorene za raspravu o konkretnim prijedlozima reformi. Predsjednik Centra za spoljnu politiku iz Beograda, profesor Dragan Đukanović, mišljenja je da je sve to veoma loša poruka za ZB sa mogućim posljedicama za ovaj dio Evrope.

"Mislim da i EU ima neku vrstu obaveze koju je preuzela procesom stabilizacije i pridruživanja još 1999. prema državama ZB tako da bi sada promjena tog pristupa i stavljanjem na čekanje ZB zapravo izazvalo dodatnu nestabilnost", navodi Dragan Đukanović, predsjednik Centra za spoljnu politiku iz Beograda. 

Nova rasprava i naknadno uvođenje tog modela moglo bi da pogodi državu koja je najdalje otišla u pregovorima – Crnu Goru.

Tim prije, što države -članice Evropske unije još nijesu ni blizu definisanja konačnog modela. Profesor Đukanović smatra da ni sljedeći samit EU-ZB neće donijeti ništa novo na tom polju. 

"Očekujem nekakvo deklarativno zalaganje za nastavak procesa pridruživanja država ZB EU, ali nikakve konkretnije rezultate ni obećanja neće biti", rekao je Đukanović.

I crnogorski predsjednik Milo Đukanović nedavno je otkrio da ima saznanja o tome da se razmišlja o novom modelu pregovora. Rekao je da je utakmica počela 2003. godine Solunskim samitom i da je u odnosu na Crnu Goru ta platforma postavljena 2012. 

"Ja se iskreno nadam da ovaj predlog neće u potpunosti zaživjeti, tj da će se nastaviti dosadašnji proces...Ukoliko to zamijeni privilegovano partnerstvo čini mi se da ćemo onda naići na jedno obostrano nerazumijevanje, s jedne strane zemlje ZB, a s druge EU," rekao je Dragan Đukanović.

Jedna od ideja novog modela integracija odnosila bi se na uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sistem Unije u toj oblasti, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica.

Tamara Ivanković, TVCG

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније