Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 11. 2019. 16:30   >>  16:37

ĐUKANOVIĆ-ETGEN

Zatvaranje vrata EU nije dobra poruka

Zatvaranje vrata Evropske unije nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu, ocijenili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Fernando Etgen, predsjednik Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga čija delegacija boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Etgen je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem i tom prilikom je potvrđena podrška Luksemburga evropskom putu Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik je uz dobrodošlicu ukazao na ozbiljno prijateljstvo koje povezuje Crnu Goru i Luksemburg o čemu svjedoči i veoma frekventan i kvalitetan dijalog između dvije zemlje.

"On je naglasio da je Luksemburg u kontinuitetu branio interese Crne Gore u Evropi, ali i cijelog regiona, što je posebno značajno s obzirom na značaj stabilnosti svake zemlje ZB. S tim iskustvom, izuzetno smo zainteresovani i uvjereni da je jedini pouzdani put u tom pravcu integracija u evropske i euroatlantske strukture", kazao je predsjednik i zahvalio Luksemburgu za razumijevanje i podršku.  

Upoznajući predsjednika parlamenta i parlamentarnu delegaciju sa prilikama u Crnoj Gori ukazao je na prioritete: dalji ekonomski razvoj na nivou savremene Evrope, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i kvaliteta života za naše građane.

U tom kontekstu, kako je saopšteno, ponovio je zabrinutost zbog posljednjih tonova sa pojedinih evropskih adresa ističući da je interes i Balkana i EU dalja integracija regiona.

"Ono što nas privlači jeste ideja evropeizacije ZB i povratak svojoj evropskoj kući, čijoj stabilnosti i konkurentnosti treba svi zajedno da doprinosimo", kazao je Đukanović.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države, koji su dodatno osnaženi saradnjom dva parlamenta kroz formiranje parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva.

"Ukazao je na vrlo uzornu integraciju naših iseljenika u toj zemji i zahvalio za razvojnu pomoć Luksemburga Crnoj Gori. Perspektivu dalje saradnje vidi u oblasti ekonomije, turizma i kulture", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Predstavničkog doma, kako se dodaje, zahvalio je za toplu dobrodošlicu tokom svoje prve zvanične posjete uz ocjenu da se Crna Gora izuzetno promijenila tokom posljednjih godina, nakon obnove nezavisnosti, a da je njen proces transformacije išao paralelno sa integracijom zemlje u međunarodne strukture i organizacije, uključujući NATO.

Podsjetio je na partnerstvo dvije države na multilateralnom planu, uz potvrdu želje da saradnja bude nastavljena na političkom i ekonomskom planu.

"Luksemburg prepoznaje važnu ulogu Crne Gore za stabilnost regiona, dijeli zabrinutost i interes da se vrata u pogledu politike proširenja drže otvorenim i nastave reforme u interesu Evrope i država pojedinačno", kazao je Etgen.

Potvrđena podrška Luksemburga evropskom putu CG

Predsjednik Parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburg Fernandom Etgenom danas je u Podgorici razgovarao je i sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova tokom sastanka, šef crnogorske diplomatije pozdravio je frekventnost komunikacije, odlične bilateralne odnose dviju država, te ukazao na značaj intenziviranja političkih kontakata na visokom nivou.

On je, kako se dodaje, zahvalio je na kontinuiranoj podršci Luksemburga ostvarivanju naših vanjskopolitičkih ciljeva, posebno u kontekstu učlanjenja Crne Gore u NATO i podrške na putu evropske integracije.

Predsjednik Parlamenta Etgen je, osvrnuvši se na partnerstvo Crne Gore i Luksemburga u okviru NATO, prenio interes za snaženje sveukupne bilateralne saradnje, kao i parlamentarnih veza.

"Ohrabrićemo crnogorski put ka Evropskoj uniji“, istakao je Etgen, naglasivši da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana interes EU, ne samo Regiona.

Sagovornici su zajednički ocijenili da evropske integracije nemaju alternativu, te da će Luksemburg ovaj stav promovisati u širim evropskim krugovima.

Na kraju razgovora pozdravljena je intenzivna saradnja dvije države na multilateralnom planu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније