Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

07. 11. 2019. 14:35   >>  14:34

DEMOKRATE

Gvozdenović što prije da zakaže nastavak sjednice

Poslanici opozicije u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zatražili su od predsjednika tog skupštinskog tijela, Branimira Gvozdenovića, da hitno zakaže nastavak sjednice, na kojoj će se razmatrati Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Tako bi, smatraju Demokrate, u kratkom roku svi građani Crne Gore dobili tačne, numerisane i zakonite adrese stanovanja.

Oni su podsjetili da je sjednica koja je počela u ponedjeljak prekinuta zbog nedostatka kvoruma za rad.

"Takođe, u cilju opstrukcije rada, predstavnici DPS-a su prigovarali da nemaju dovoljno vremena da se upoznaju sa predlozima opozicije. DPS više i ne skriva strah od zakonitog utvrđivanja adresa granađna i želi po svaku cijenu da zaštiti desetine hiljada fantom birača iza oznake bb", kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da su se stekli svi uslovi za zakazivanje njenog nastavka.

Oni su istakli da da je suština predloga Moma Koprivice, Danila Šaranovića, Neđeljka Rudovića i Raška Konjevića da se ukoliko skupštine jedinica lokalnih samouprava nisu odredile nazive svih naselja, ulica i trgova na svojoj teritoriji, zaduže gradonačelnici i predsjednici opština da donesu Odluku o privremenom određivanju naziva tih naselja, ulica i trgova.

Tako bi se, smatraju, izbjegli eventualni sporovi oko naziva koji mogu ometati ili usporavati postupak.

"Demokrate predlažu da se privremeni nazivi odrede isključivo po geografskim ili numeričkim pojmovima. Po ovom rješenju, gradonačelnici i predsjednici opština, imali bi 30 dana po stupanju na snagu izmjena zakona da odrede privremene nazive ulicama, naseljima i trgovima, a 60 dana da iste numerišu, pod prijetnjom novčanih kazni koje su takođe uvedene u predložene izmjene",kaže se u saopštenju.

Demokratska Crna Gora, poručili su, ponudila je konkretno rješenje sa ciljem da svi građani u Crnoj Gori dobiju naziv ulice i kućni broj, što je zakonito, legitimno i potpuno opravdano.

"DPS pokušava da Crnu Goru što duže održi u fazi neuređene zemlje, pa čak i kada su u pitanju elementarne stvari, kao što su adrese stanovanja njenih građana. U grčevitoj odbrani fantom birača, DPS od bježi čak i od jednostavnih procedura", smatraju Demokrate.

U tom cilju, dodali su, angažovao je i nadležne ministre, predsjednika Državne izborne komisije i druge državne organe, koji navodno treba da objasne građanima kako je zakonito, nešto što je potpuno nezakonito.

"Ovaj problem se rješava isključivo na nivou zakona i nikakvi zaključci, preporuke, uputstva i smjernice ne dolaze u obzir što se tiče Demokratske Crne Gore. Samo tačne adrese mogu biti garancija zakonitosti biračkog spiska i uslov da se on može proglasiti, jer bez zakonitog biračkog spiska nema uslova za poštene, fer i slobodne izbore", piše u saopštenju.

Oni čekuju da Gvozdenović, poslanici DPS-a, predstavnici nadležnih ministarstava i državnih organa prestanu da "bježe" od tog problema, da se sakrivaju i pokušavaju ga predstaviti nebitnim.

"Tražimo hitan nastavak sjednice i prisustvo svih predstavnika državnih organa, kao i na njenom početku", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније