Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

07. 11. 2019. 19:34 >> 19:34

ZAHTJEV UPRAVNOM SUDU

Demokrate traže hitno rješavanje tužbi Perović i Jokića

Demokrate Crne Gore uputile su otvoreno pismo predsjednici Upravnog suda Crne Gore Branki Lakočević, u kojem još jednom traže da se u roku od sedam dana počne sa rješavanjem tužbe Dragice Perović i vladimira Jokića koji su, kako smatraju u Demokratama smijenjeni sa čelnih pozicija u Opštini Kotor suprotno izbornoj volji građana.

Kako se ističe u otvorenom pismu koje je potpisao Neven Gošović, član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, kod Upravnog suda formirani su predmeti u julu, radi poništenja odluka Skupštine opštine Kotor.

"Osporenim odlukama, bezobzirnim kršenjem normi Zakona o lokalnoj samoupravi i propisa opštine Kotor, novoformirana odbornička većina razriješila je Dragicu Perović funkcije predsjednice Skupštine opštine Kotor prije isteka mandata, i takođe, prije isteka mandata po drugi put razriješila Vladimira Jokića funkcije predsjednika opštine Kotor, i na te funkcije imenovala predstavnike DPS-a. Otvorenim pismom od 13. septembra ukazali smo da je osporenim odlukama, suprotno izbornoj volji građana Kotora, izvršeno preuzimanje skupštinske i izvršene vlasti u opštini Kotor. Da karakter - pravna priroda osporenih odluka, i posljedice njihove primjene su takvi da zahtijevaju hitno postupanje i da samo tako Upravni sud može zaštititi princip zakonitosti i građanima poslati poruku da nezakonito postupanje i zloupotreba ovlašćenja, ne mogu predstavljati osnov za preuzimanje vlasti političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana", ističe se u otvorenom pismu.

Kako dodaju, pismom od 16. oktobra, koje su dobili od Lakočević, obaviješteni su da će postupajuće sudije, cijeneći razloge za hitno postupanje, nastojati da pruže prioritet u radu u navedenim predmetima, i odluke donesu u zakonskom roku.

"Međutim, iz sadržine Vašeg pisma ni u kom vidu se ne može zaključiti u kom vremenskom periodu se može očekivati donošenje odluka Upravnog suda u navedenim predmetima. Sa druge strane, posljedice nedonošenja odluka u ovim predmetima u hitnom postupku, i u kratkom objektivnom roku su nemjerljive, jer su osporene Odluke, sa svim društveno negativnim posljedicama i dalje na pravnoj snazi, čime se povređuje princip pravne sigurnost i gubi svrha sudske zaštite", navodi se u pismu.

Kako se ističe, zahtijevaju da Upravni sud, u roku od sedam dana od dana prijema ovog Otvorenog pisma, odredi datum održavanja usmene rasprave u predmetu i odluke u ovom i ostalim, naznačenim predmetima, prema redosljedu njihovog prispjeća sudu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније