Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2019. 16:16 >> 16:16

SDP

Traže Interpelaciju o zdravstvu i ostavku Hrapovića

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) podnio je danas Interpelaciju ze pretresanje politike Vlade u oblasti zdravstva, u čijim zaključcima se predlaže da Skupština poziva premijera Duška Markovića da pokrene postupak za razrješenje ministra zadravlja Kenana Hrapovića.

Prema zvanicnim podacima Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT), u sektoru zdravstvene i socijalne zastite u avgustu radilo je 12.736 radnika čija je, kako se navodi, prosječna neto zarada bila 566 EUR.

Iz SDP-a podsjećaju na niska mjesečna primanja i nezavidan polozaj zdravstvenih radnika u primarnom, sekundarnom i lercijarnom nivou, kao i zahtjeve sindikata i drugih udruženja zdravstvenih radnika, kojim se traži uvećanje koeflcijenata zarada i njihovo uvećanje na osnovu velike odgovornosti i obima posla.

„Smatramo da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Skupštine na kojoj će se razmijeniti mišljenje o mogućnostima poboljšanja položaja zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje zarada u ovom sektoru“, kaže se u zahtjevu poslanika SDP-a.

Oni smatraju da briga o zdravstvenim radnicima mora biti jedan od ključnih prioriteta za Crnu Goru, posebno što će poboljšanje materijainog položaja zdravstvenih radnika imati uticaja i na unapređenje cjelokupnog zdravstvenog sistema.

Osnovni problem u kvalitetnom funkcionisanju sistema zdravstva je, kako se ocjenjuje, nedostatak kadra.

„Podatak da se za odlazak iz javnog zdravstvenog sistema javilo skoro 300 zaposlenih, od toga preko 100 iz najznačajnije ustanove, Kliničkog centra Crne Gore, jasno pokazuje da ćemo veoma brzo doći u situaciju da građane neće imati ko da liječi“, navode Draginja Vuksanović, Ranko Krivokapič, Džavid Šabović i Raško Konjević.

Oni ocjenjuju da struktura u Ministarstvu zdravija, na čelu sa Hrapovicem nema dovoljno snage i znanja da pronađe rješenja za veliki broj problemima u sistemu javnog zdravstvenog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније