Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

07. 11. 2019. 16:35 >> 18:43
2

10 DO 30% OD PLATE

Novčano kažnjeno deset poslanika

Administrativni odbor Skupštine donio je danas odluke o novčanim kaznama za deset poslanika, zbog opomena izrečenih na tri redovne i jednoj posebnoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja Skupštine u ovoj godini.

Sa deset odsto od plate kažnjeni su poslanici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, Nikola Divanović i Raško Konjević, koji su imali po jednu opomenu.

Kazne koje se kreću od deset do 30 odsto od plate, u zavisnosti od broja opomena, dobili su poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović, Andrija Mandić, Jovan Vučurović, Nebojša Medojević, Milun Zogović, Slaven Radunović, Milan Knežević i Branko Radulović.

Po Poslovniku Skupštine, kazne se odbijaju od plate u mjesecu u kom su izrečene, a maksimalan iznos sa kojim poslanik može biti kažnjen je 50 odsto od zarade.

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja naglasio je na početku sjednice da opomene izriču predsjedavajući sjednicama parlamenta, a da Odbor donosi odluke na osnovu zahtjeva generalnog sekretara Skupštine.

"Ne očekujte da Administrativni odbor ulazi u meritum toga. Odbor sprovodi odluku generalnog sekretara, mi nijesmo izrekli opomene“, kazao je Škrelja odgovarajući na primjedbe poslanika DF-a da Odbor nije nadležan za kažnjavanje poslanika.

Zogović:  Mi se na vaše opomene i kazne ne obaziremo

Zogović je kazao da Odbor nije nadležan za to i istakao da se nikako ne mogu na ovaj način uskraćivati materijalna dobra poslanika.

„Divanoviću izrečena opomena? Nikad ne bih glasao da Divanović bude kažnjen, jer nije zaslužio, kao što nije ni niko od ovih ljudi. Vi ovdje imate priliku da sudite svojim kolegama, ali se mi na vaše opomene i kazne ne obaziremo“, poručio je Zogović.

Škrelja je kazao da Odbor „niti sudi, niti kažnjava, samo sprovodi Poslovnik".

Konjević je kazao da mu je izrečena opomena zato što je od potpredsjednika parlamenta Gencija Nimanbegua tražio da ga ne prekida, nakon što je dobio vrijeme od dva minuta za izlaganje.

"Koju sam to alineju člana 107 prekršio? Ako neko dokaže, glasaću da se ova mjera opomene sprovede", istakao je Konjević.

On je zatražio od poslanice DPS-a Jovanke Laličić da mu, kao pravnik, objasni gdje je to prekršio poslovnik, odnosno član 107 koji se odnosi na ovu temu.

„Ja samo tražim da mi kažete koji član, odnosno koja alineja je prekršena. Nije moja namjera da sporim vašu odluku, ali jeste mi namjera da nekim kolegama bude neprijatno. I kad predsjedavajući napravi grešku, mi moramo da ukažemo na to“, istakao je Konjević.

Laličić je kazala da, ukoliko je Konjević vjerno interpretirao stenogram sa sjednice na kojoj je opomenut, ne bi postupila kao predsjedavajući.

„Da sam bila u ulozi predsjedavajućeg, ukoliko je to tako kako ste naveli, ne bih Vam izrekla opomenu. Ali, kao članovi ili zamjenici članova Administrativnog odbora, nemamo pravo da ulazimo u meritum“, rekla je Laličić.

Odbor je sve odluke o kaznama donio sa sedam glasova za i jednim protiv, dok je jedino odluka za Konjevića donijeta jednoglasno, jer je i on glasao za. Poslanici DF-a nijesu prisustvovali glasanju.

Administrativni odbor predložio je Skupštini da izabere Arijana Kurtija za člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Taj predlog je podržalo sedam članova Odbora, jedan je bio uzdržan, dok je Konjević izdvojio mišljenje.

Odbor je pozvao klubove poslanika da do 25. novembra predlože kandidate za predsjednika i šest članova Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније