Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 11. 2019. 18:47   >>  20:22

FINSKI AMBASADOR

Vladavina prava presudna za brzinu pregovora

Učinak u vladavini prava presudan je za brzinu i kvalitet pristupnih pregovora, što su usko povezane kategorije, zaključeno je na današnjoj debati „Brzina i(li) kvalitet pregovora“, koju su organizovali Centar za građansko obrazovanje (CGO), ambasada Finske i EU Info centar.

Ambasador Finske u Crnoj Gori Kimo Lahdevirta,  istakao je važnost politike proširenja EU za unaprijeđenje mira, prosperiteta i sigurnosti, kao i nastavak rada na vjerodostojnoj perspektivi proširenja na zapadnom Balkanu.

„Konstruktivan pristup znači uvažavanje kritika od strane EU, kao i od stručnjaka i civilnog društva, te preduzimanje konkretnih koraka za popravljanje situacije na vjerodostojan i transparentan način. Proces pristupanja EU može uspjeti samo ako je stvarno doveo do potrebnih reformi u praksi i ako su građani saglasni da su se stvari poboljšale’’, kazao je Lahdevirta.

Komentarišući aktuelna dešavanja u EU, on je naveo da Finska žali što nije postignut konsenzus za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. On je pojasnio da francuski predsjednik Emanuel Makron, ali ne samo on, smatra da proces pridruživanja EU treba ponovno konfigurirati.

On je, takođe, naglasio da brzina proširenja EU zavisi i od ishoda reformskih procesa u zemljama kandidatima, tj. kvalitetu tih procesa.

„Imajući u vidu nedostatak napretka u važnim područjima Crne Gore, ali i Srbije, kao što su medijske slobode, parlamentarni nadzor itd. postoje jaki razlozi da se još više insistira na procesima unutrašnje reforme“, pojasnio je on.

Pozitivno je ocijenio izjavu Aleksandra Drljevića, glavnog pregovarača Crne Gore sa EU, da će odluka Evropskog savjeta biti dodatna obaveza i podstrek Crnoj Gori da radi još više, istakavši da je važno ne koristiti činjenicu da se EU nije uspjela dogovoriti o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kao izgovor da ne nastavi s reformama.

Šefica Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva navela je da su brzina i kvaliteta pregovora usko povezane kategorije jer, kako je navela, bez kvaliteta ne može biti brzine.

 Istakla je da EU pomno prati razvoj u poglavljima 23 i 24.

"Ako pažljivo čitate posljednji Izvještaj EK vidjećete da smo naglasili značaj funkcionalnog sistema podjele vlasti kada su u pitanju nominovanja i postavljenja od strane Skupstine. A samo otvaranje poglavlja nikako ne znači da je posao u toj oblasti završen. Naprotiv, mi u EK smatramo da tada počinje pravi posao i zato smo predlagali otvaranje poglavlja 8. No, isto tako kao što se poglavlja prilikom otvaranja procjenjuju individualno, na osnovu rezultata u toj oblasti, mi pratimo i ukupnu situaciju u oblasti vladavine prava. Jasno je da je put Crne Gore ka EU određen napretkom u oblasti reforme vladavine prava, i to ne mora da znači da se uvodi formalno ili neformalno klauzula balansa“, naglasila je Halačeva-

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak je naglasio da se cijeli pregovarački proces odvija zbog građana, te da je za Crnu Goru značajno da dostigne evropske standarde.

Marko Mrdak, zamjenik glavnog pregovarača, komentarišući odluku da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, naveo je da to pokazuje rezervu određenih država članica prema politici proširenja EU, naglasivši da je regionalna težnja ka EU izuzetno važna u osiguranju stabilnosti i prosperiteta cijelog regiona.

“Država kandidat je svakako odgovorna za kvalitet reformi, ali i su i unutrašnja dešavanja na nivou EU od značaja za samu dinamiku, odnosno brzinu pregovaračkog procesa”, naglasio je on.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević kazala je da smatra da u Crnoj Gori postoji visok stepen društvenog konsenzusa o Evropskoj uniji kao odredištu, ali da nastaju razlike kad je riječ o viđenjima različitih aktera o tome zašto treba ići u EU, kojom dinamikom i kroz koje domaće zadatke.

Ona je podsjetila da je Crna Gora nakon 7 godina pregovora zabilježila dobar napredak u četiri poglavlja, ograničen napredak u 28 a da u jednom ima ocjenu „bez napretka“. U ocjeni perspektive crnogorskih pregovora, ona je navela da Crna Gora sam sebe koči.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније