Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 09. 2013. 14:35   >>  15:02 1

POSLANICI ODLUČILI

Izbore u Petnjici organizuje beranska OIK

Crnogorski poslanici usvojili su Predlog odluke o imenovanju opštinske izborne komisije Petnjice, kojim je predviđeno da lokalne izbore organizuje OIK iz Berana, novcem iz državnog budžeta.

Za je glasalo 53 poslanika dok je njih 14 bilo uzdržano.

Predstavnici vladajuće koalicije, Rifat Rastoder, Zorica Kovačević i Suljo Mustafić podnijeli su amandmane na predlog Odluke o imenovanju OIK Petnjice, što su jednoglasno ranije prihvatili Zakonodavni i Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, čime su oni postali sastavni dio zakona.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković, pozvao je kolege da, kako je naveo, budu racionalni i da daju prednost pravu, a ne politici.

„Dajmo prednost pravu kako bi se sve, uslovno rečeno, predradnje i zakonito sprovođenje izbora u Petnjici sprovelo što prije. To je, nadam se, naš zajednički cilj da novoosnovana Opština bude utemeljena na zakonito sprovedenim procedurama“, poručio je Vuković.

On je rekao da se u javnosti pokušao stvoriti utisak da je Vujanović neregularno raspisao izbore što, kako je ocijenio, nije tačno.

„Drugi organi i prije odluke Vujanovića su trebali da odrade posao iz svoje nadležnosti. Skupština je trebala da donese Odluku o izboru OIK a Skupština Opštine odluku o broju odbornika koji se biraju na biračkim mjestima“, kazao je Vuković.

Poslanik Demokratskog fronta, Goran Danilović, smatra da je Vujanović napravio „nedopustivu“ stvar i raspisao izbore, a da prethodno nijesu bili omogućeni uslovi za njihovo održavanje.

„Nemamo OIK u Petnjici. Zašto je Vujanović to uradio? Iz partijskog interesa je dva puta prekršio zakon i samim tim što je u radni dan raspisao izbore“, naveo je on.

Danilović je građanima Petnjice poručio da se ne mogu očekivati regularni izbori, ni konstituisanje vlasti u Opštini, kad su, kako je dodao, neregularno raspisani.

„Vujanović snosi odgovornost za novonastalu situaciju. Požurio je da vrati učinjenu uslugu time što su ga „izgurali“ da bude predsjednik“, ocijenio je on.

Poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović kazao je da je parlament u maju, kada je proglasio novu Opštinu, propustio da donese odgovarajuće propise.

»Ušlo se u izborni proces bez organa za sprovođđenje izbora, odluke o načinu finansiranja izbora, broju odbornika koji će se birati, što se ni u jednoj državi vladavine prava ne bi smjelo desiti«, ukazao je on.

Gošović je dodao da time budućim učesnicima u izborima nije povrijeđeno neko konkretno izborno pravo jer rok za prvu izbornu radnju-podnošenje izbornih lista za odbornike počinje 23. septembra, » a do tada ćemo valjda imati OIK, koja će početi da radi«.

On je zamjerio što je predsjednik Filip Vujanović odlučio da izbori budu održani u subotu, navodeći da to nije slučajno.

»Razlog je jedan-nemali broj građana radi na primorju, i njima treba slobodan dan od poslodavaca u subotu kako bi došli na izbore. Pod prijetnjom da će ostati bez posla mnogi se odlučuju da ne govore o tome i ne glasaju«, kazao je Gošović.

On je dodao da će SNP podržati odluku o formiranju OIK, kako bi se stvorili uslovi za održavanje izbora.

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder kazao je da se nova Opština ni kriva ni dužna našla u centru pažnje, zbog kako je kazao, nedovoljne međuinstitucionalne saradnje, zbog čega se kasnilo sa ispunjavanjem zakonskih obaveza.

On je kazao da se iz te situacije mora izvući nauk kakko se slično ne bi ponovilo.

»Donošenjem Odluke o imenovanju privremene OIK, čiji je mandat do imenovanja nove komisije, stvorimo što korektinje formalno pravne pretpostavke za realizaciju raspisanih izbora«, kazao je Rastoder.

On je kazao da su smatrali da je rješenje da organi lokalne uprave Berana budu nadležni i za područje nove Opštine do konstituisanja njenih organa ekonomičnije i efikasnije od ranije predložene verzije Odluke.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, pozvala je Petnjičane na pametan izbor.

»Do sada ste birali one koji su vas rastjerali, zato je Petnjica odselila u Luksemburg. On je najevće izborno mjesto u Petnjici. Zbog politike ove vlasti u Petnjici se živi samo u julu i avgustu«, kazala je ona.

Jasavić je navela da je u julu i avgustu bilo 50 vjenčanja u Petnjici i da samo jedan bračni par ostao tamo da živi.

»Da ste htjeli da mislite o Bihoru i ulažete imali ste kad za 24 godine, a sjetite se samo kad su izbori. Petnjičani nemojte to više da dozvoljavate i održavate na vlasti one koji vas samo koriste kako bi se baškarili u privilegijama«, rekal je ona.

Jasavić je podsjetila da je Pozitivna podnijela amandman na zakon o PDV-u kojim je traženo da se 70 odsto od tog prihoda usmjeri na razvoj sjevera«niko od onih koje vi glasate nije to prihvatiojer ih to ne zanima, oni su zaustavili razvoj Petnjice i raselili je«.

Poslanik Bošnjačke stranke, Kemal Zoronjić, pozvao je Skupštinu da podrži imenovanje predloženih članova OIK i tako omogući građanima Petnjice nastavak stvaranja opštine.

„Svako odlaganje izbora stvorilo bi nepovjerenje građana Petnjice i samim tim dovlo u pitanje iskrenost pojedinih političkih subjekata koji su glasali za vraćanje njenog statusa. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, ona se može otkloniti podržavannjem Predloga odluke i amandmana“, poručio je on.

Zoronjić smatra da Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o finansiranju političkih partija treba mijenjati i dopuniti.

„Novim rješenjima bismo prevazišli odrđene nedoumice koje su nastale ovom prilikom. Politički dogovor za finansiranje koji je predložen nama je prihvatljiv jer smo svjesni u kakvom stanju su opštine ne a sjeveru“, kazao je Zoronjić.

Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative je u ime Force, Demokratske partije i Liberalne partije kazala je da će podržati Odluku o imenovanju OIK , kako bi se stvorili uslovi za održavanje lokalnih izbora.

„Nadam se da će tako uskoro biti i u Tuzima. Stanovnicima Petnjice želeimo svu sreću i uspjeh“, zaključila je ona.

Poslanici nijesu podržali amandman Pozitivne, kojim je traženo da ta partija dobije člana u OIK.

 

(Mina)

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније