Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

09. 11. 2019. 14:44   >>  15:30

STANIĆ PORUČIO

Ne smijemo dozvoliti širenje fašističkih ideja

Član Predsjedništva SDP Mirko Stanić kazao je da će Socijaldemokratska, kao temeljna atifašistička partija, nastaviti sa dosljednom borbom protiv svakog oblika nacionalno i vjerski motivisanog ekstremizma u želji da crnogorsko društvo izgrađuje na principima građanskog, multinacionalnog, otvorenog i evropskog društva.

Stanić je podsjetio da se u svijetu danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kao podsjetnik na najmračniji period moderne evropske istorije.

“Na ovaj dan se sjećamo početka pogroma koji se desio 1938.  kada su u toku "Kristalne noći" napadnuti vjerski, privatni i poslovni objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj, čime je zvanično počeo obračun sa tom zajednicom u cijeloj Evropi, što će na kraju dovesti skoro do nestanka Jevreja na našem kontinentu i smrti više od 6 miliona nedužnih ljudi”, naveo je Stanić.

On je posdsjetio da je fašizam i na području Crne Gore i tadašnje Jugoslavije ostavio krvavi trag kroz ubistva hiljada crngorskih građana u periodu 1941-1945 od strane njemačkih i talijanskih okupatora i njihovih domaćih saradnika.

“ Danas je dan da se sjetimo i nedužnih žrtava u Velici, Pivi, Pljevljima, Kolašinu, Baru i na skoro svakoj stopi naše države tokom teških godina”, kazao je Stanić. .

Stanić naglašava da ne smijemo zaboraviti ni desetine hiljada crnogorskih antifašističkih boraca čija hrabra borba je doprinijela konačnom oslobađanju Jugoslavije i uspostavljanju napredne, prosperitetne i nezavisne države koja nam je svima služila na ponos. 

“Danas, kad neki pokušavaju relativizovati tu borbu i opravdavati djelovanje fašištičkih i saradničkh snaga, na nama je da iznova podsjetimo da fašizam u Evropi poražen, ali da ta nesrećna ideogolija "krvi i tla", "viših i nižih naroda" i dalje živi u glavama ekstremista i da se ne smije dozvoliti da se te ideje šire u javnom prostoru i govoru, kako ne bi ponavljali greške prošlosti.”

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније