Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

10. 11. 2019. 19:06 >> 19:05
12

MIJOVIĆ

"Opozicija da se povuče"

Stare opozicione stranke treba da se povuku sa političke scene i prepuste mladim i novim snagama da urade ono što oni nijesu uspjeli 30 godina, da smijene aktuelnu vlast, smatra predsjednik Građanskog pokreta Nova ljevica Saša Mijović.

Mijović je agenciji MINA kazao da se opozicija "svađa" i na taj način gura birače u apstinenciju.

Prema njegovim riječima, potrebno je više ljudskosti i dobre volje, a onda i koordinacije, jer je odsustvo svega toga u opoziciji poklon Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

„Stare opozicione stranke treba da se povuku jer su pokazale svoj maksimum i svi smo vidjeli njihova dostignuća. Treba da prepuste mladim i novim snagama, neukaljanim ljudima, da urade ono što je bio njihov zadatak koji 30 godina nijesu uspjeli da ostvare“, istakao je Mijović.

On je kazao da zna da se mora iskontrolisati birački proces i spriječiti zloupotrebe, ali oni kao novi Pokret, koji još nema poslanika ili odbornika, tu ne mogu preuzeti odgovornost.

"Mi zapravo pokušavamo da popravimo ono što su drugi pokvarili, ali to ni zakonski, ni suštinski nije na nama“, rekao je Mijović.

Nova ljevica, kako je naveo, uvijek stoji iza svojih riječi rizikujući da od dijela javnosti, pa i opozicije, budu optuženi da idu na ruku vlasti, jer smatraju da bojkot nije rješenje.

Mijović smatra da su protesti realna i poželjna opcija, ali da bojkot nije.

„To bi bilo kao da unaprijed predajete utakmicu koju nijeste ni počeli. Iako ovih dana čujemo najave nekih političkih subjekata da će bojkotovati izbore, siguran sam da to neće biti slučaj, već da će svi izaći na njih“, rekao je Mijović.

Kako je rekao najveći resurs su apstinenti koji nijesu glasači vlasti, već opozicije i to je ono na čemu treba raditi do izbora.

"Treba doprijeti do njih, motivisati ih da izađu na glasanje i biraju opoziciju", istakao je Mijovic.

Kada su u pitanju predstojeći izbori i njihovo predstavljanje na njima, Mijović je istakao da su imali više ponuda za koalicioni nastup, ali da nije pogodan trenutak da iznosi detalje.

„Oni su saopšteni sa poštovanjem i uzajamnim uvažavanjem, ali cijenim da je od toga mnogo
bitnije jačati ideju, a ne opterećivati se kombinatorikom“, rekao je Mijović.

Na pitanje koji su njihovi uslovi za koalicioni nastup i od čega će zavisiti, Mijović je odgovorio da oni nijesu politički kalkulanti, već srčani borci za prava najugroženjih, „i ko god je na toj liniji, naš je saveznik“.

"Dalji potezi će zavisiti od procjene šta je najbolje za ostvarenje cilja stvaranja pravedne države, gdje će radnik moći da radi, profesor da predaje, djeca da uče i zdravo se razvijaju", naveo je Mijović.

Prema njegovim riječima, najveća politička snaga u ovom trenutku u Crnoj Gori su apstinenti i to ona ciljna grupa koja je svakim danom sve brojnija i koja traži nekog novog ko će ih ubijediti da će ono što kaže i ostvariti.

Mijović smatra da nove snage, građanski pokreti, grupe građana i inicijative, slobodni pojedinci i građanski aktivisti, udruženi mogu da pokrenu apstinente i da to bude prevaga koja će biti tas na vagi od koje će zavisiti formiranje nove vlasti.

On je rekao da je saglasan sa izjavom izvršnog direktora CeMI-ja Zlatka Vujovića da je potrebno izmijeniti izborni proces i da reforma treba da bude inkluzivna i sveobuhvatna.

„Treba uključiti sve subjekte, parlamentarne partije i one koje to još nijesu, pokrete, grupe, nevladine organizacije i pojedince koji su zainteresovani i spremni da svojim kompetencijama doprinesu nalaženju najboljeg rješenja“, rekao je Mijović.

Nova ljevica je, podsjetio je Mijović, od lokalnih izbora u Podgorici višestruko podigla rejting.

Prema njegovim riječima, ciljevi Nove ljevice su socijalna pravda, solidarnost, humanost, pravičnost, socioekonomska pitanja i rješavanje egzistencijalnih pitanja građana, od kojih su prioritetni osnivanje Fonda za liječenje djece.

Jedan od prioriteta će, kako je istakao, biti mladi i borba protiv droge, jačanje preventivnih programa, pomoć njihovim porodicama i obezbjeđivanje besplatnog prvog tretmana na Kakarickoj gori.

"Doprinijeću i učestvovaću u promjeni ove vlasti i ovog sistema i boriću se za ostvarenje boljitka za sve građane, što je i bio razlog mog ulaska u politiku", poručio je Mijović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније