Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

12. 11. 2019. 08:24   >>  18:28 18

RADULOVIĆ

"Mali Šengen" bio bi korak nazad za CG

Potencijalno priključenje Crne Gore takozvanom "Malom Šengenu“, koji su kao novi model regionalne saradnje osmislili predsjednici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije mogao bi da bude korak unazad i skretanje sa puta evropskih integracija, ocijenio je lider Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

Radulovića je rekao da ga čudi i što tu ideju sada pokušavaju da proguraju neki koji su godinama bili odgovorni za zastoj u regionalnoj saradnji.

“Potpuno priključenje ovakvoj nejasnoj vrsti inicijative bio bi zapravo korak unazad za Crnu Goru i skretanje sa puta evropske integracije u nejasnu izmaglicu partikularnih interesa pojedinih autoritarnih lidera iz regiona i njihovih ambicija, koje pomalo mirišu na podjele interesnih zona baziranih na nacionalnom principu”, ocijenio je Radulović za Pobjedu.

On je istakao da inicijativa, ko god je započeo i ako "unosi toplu vodu u hladne balkanske međudržavne odnose“, je dobrodošla.

Radulović je dodao da je “topla voda već izmišljena“.

“Svaki segment ove inicijative već dugo postoji u različitim regionalnim inicijativama, koje su pojedini sadašnji incijatori “malog Šengena” godinama blokirali ili otežavali rad na njihovoj implementaciji u formalnim radnim tijelima ili na terenu“, istakao je Radulović.

Sve što se predlaže u "malom Šengenu“, prema njegovim riječima, već postoji u CEFTA-i, i u REA-i (Regionalna ekonomska oblast) i u aktivnostima obuhvaćenim Berlinskim procesom i radom Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), ali i u drugim inicijativama ili oblicima regionalne saradnje.

Kako je dodao, sve to postoji i u jednom non-paperu Vlade Crne Gore, od 2013. godine, a govori "o novom konceptu zajedničkog nastupa zemalja Zapadnog Balkana u pravcu snažnije evropske integracije“, a ticao se takozvane Zapadno-balkanske šestorke (G6).

“Ova rješenja je Crna Gora predlagala prije šest punih godina, ali mnogi su ćutali ili blokirali takve progresivne ideje, dok smo mi mnoge od njih već odavno samostalno ili bilateralno implementirali”, rekao je Radulović.

On je dodao da je dobrodošla svaka vrsta razgovora i koraci među stranama koje su donedavno imale različite i teško pomirljive stavove.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније