Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

12. 11. 2019. 12:40 >> 12:39

BRAJOVIĆ PORUČIO

Važna saradnja sa revizorskim institucijama

Kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga parlamenta jedan je od preduslova za razvoj istinske parlamentarne demokratije, a na tom zadatku saradnja sa vrhovnim revizorskim institucijama je od velikog značaja, ocijenio je predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović.

On je na otvaranju završne regionalne radionice o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija, koja je održana u hotelu Hilton, kazao da mu je drago što je crnogorska Skupština domaćin tog važnog skupa.

Trodnevni događaj organizuje crnogorska Skupština, odnosno njen Odbor za ekonomiju, finansije i budžet i Svjetska banka (SB). Događaj se održava uz podršku Povjereničkog fonda jačanja odgovornosti i fiducijarnog okruženja (SAFE), koji su osnovali Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Evropska komisija (EK).

„Želio bih da istaknem značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je u prethodnom periodu značajno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu. Kada je riječ o crnogorskoj Skupštini i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), naš dosadašnji zajednički rad zasnovan je na principima uzajamnog povjerenja, nezavisnosti i obostranom interesu, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima“, saopštio je Brajović.

On je podsjetio da su Skupština i DRI u maju prošle godine potpisale Protokol o saradnji.

„Tim protokolom, između ostalog, izražena je spremnost za dalje unapređenje međusobne saradnje, u cilju ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole i promovisanja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija“, kazao je Brajović.

Predstavnici SB smatraju da je važno da se obezbijedi da se novac koristi na jasan i transparentan način.

Oni su zaključili da su, u tom smislu, u prethodnih nekoliko godina vidjeli zanačajan napredak u brojnim zemljama, uključujući Crnu Goru.

Učesnici, članovi odbora nadležnih za finansije i budžet i predstavnici vrhovnih revizorskih institucija Zapadnog Balkana, razgovaraće u narednim danima o jačanju veza institucija koje predstavljaju, u cilju unaprjeđenja učinka eksterne revizije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније